latinica  ћирилица
27/04/2018 |  20:26 | Аутор: СРНА

Богданић: Ресорно министарство посвећује пажњу здравственој заштити дјеце

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић отворио је у Теслићу 16. Педијатријске дане Српске, поручивши да ресорно министарство посвећује посебну пажњу здравственој заштити дјеце.
Драган Богданић отворио у Теслићу 16. Педијатријске дане Републике Српске - Фото: СРНА
Драган Богданић отворио у Теслићу 16. Педијатријске дане Републике СрпскеФото: СРНА

"У Српској је учињено много када је ријеч о здравственој заштити дјеце. Солидно смо опремили одјељења у болницама, у складу са могућностима оспособили Клинику за педијатрију Универзитетског клничког центра Бањалука, набавили све потребне лијекове и вакцине, те учинили све што је потребно да спроводимо добру превенцију у раном узрасту", изјавио је Богданић.

Он је рекао да је Влада Српске оприједељена да, након завршетка реконструкције централног медицинског блока и сјеверног крила Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, што се очекује током септембра, настави реконструкцију клиника за педијатрију и за гинекологију и акушерство.

"Врло је важно да Република Српска има квалитетне стручњаке који ће дјецу правилно водити у најранијем узрасту", нагласио је Богданић.

Он каже да подржава рад чланова Удружења педијатара Републике Српске у настојању да пруже највише што могу, те да размјеном знања и искустава са стручњацима из земаља окружења унаприједе знања како би се оријентисали - гдје је данас педијатрија у Српској, шта је урађено и шта још треба урадити.

Предсједник Удружења педијатара Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић каже да ће у наредна три дана бити организоавана 29 предавања из свих области медицине на којима ће учествовати педијатри из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Словеније.

Она упозорава да дјеца данас нису поштеђена болести од којих су некада оболијевали искључиво старији људи и да се предавања односе на проблеме у лијечењу и савремене методе у дијагностици.

Професор Медицинског факултета Универзитета у Београду Недељко Радловић указао је на досадашњу добру сарадњу педијатара из Републике Српске и Србије.

Радловић ће одржати предавање о теми "Нежељена дејства антибиотика".

Педијатријске дане Републике Српске организује Удружења педијатара Српске.

Манифестација се одржава у хотелу "Кардијал" у Бањи Врућици код Теслића.