latinica  ћирилица
03/05/2018 |  14:18 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Папин бијело златни ламборџини на аукцији

Улице Ватикана нису баш идеално мјесто за вожњу ламборџинија који може постићи брзину од 320 км на сат, има 573 коња и мотор В-10.
На аукцији ламборџини који је поклоњен папи (фото: zenit.org) -
На аукцији ламборџини који је поклоњен папи (фото: zenit.org)

Власник овог посебно дизајнираног бијелог ламборџинија је папа, колико год то можда звучало чудно. Папа је познат по низу вриједних и занимљивих поклона које добива од људи широм свијета, па тако и не чуди што му је овај ламборџини поклонио Хјурикен Купе.

Посебан папин скупоцјени ламборџини је бијеле боје с типичним златним ватиканским обиљежјима, цртама, које се протежу посред аутомобила. Има кожна сједишта, а посебан је и због папиног потписа који се налази на предњем дијелу хаубе.

Како га не може возити унутар ватиканских зидина, папа је одлучио да га прода на аукцији. Аутомобил је у савршеном стању, јер од краја 2017. године није излазио из гараже.

Аукција ће се одржати 12. маја, а водиће ју позната аукцијска кућа Сотби. Очекује се да ће постићи цијену око 425.000 долара, а добијену суму подијелиће неколико хуманитарних организација - највише, 70 одсто, отићи ће у Ниниву, у Мосулу, град који је био под окупацијом Исламске државе.

Папи неће недостајати овај скупоцјени аутомобил, јер му познати Папамобил осигурава заштиту и угодну вожњу гдје год да крене.

Попис скупоцјених и занимљивих поклона које је папа добио од свјетских челника и бројних обожаватеља, укључује и низ занимљивих предмета као што су ХД камера, неколико бицикала, међу којима и тандем бицикл.

Посебну вриједност постигли су скупоцјени мотори и аутомобили. Тако је папин (потписан и благословљен) Харли-Дејвидсон продан 2014. године за 327.000 долара. За нешто више од 77.000 долара продана је и кожна (потписана) папина мотористичка јакна (мало ношена).

Харли је папа добио од Вилијама Дејвидсона, дизајнера и унука оснивача Харли-Дејвидсона у склопу обиљежавања 110 годишњице оснивања компаније.

Новац од продаје распоређена су по разним хуманитарним организацијама, удружењима, мисијама.