latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:39 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Бијељина: Расподјела расада црвене паприке

У оквиру пројекта "Јачање интегралне пољопривредне производње за смањење незапослености и супституцију увоза у прерађивачкој индустрији", у Бијељини је почела расподјела расада црвене паприке пољопривредним произвођачима. На 12 хектара, 43 повртара, који су се пријавили на јавни позив, производиће црвену рога паприку за потребе Прехрамбене индустрије Сава – Семберија. Пројекат финансирају ЕУ са око 200 хиљада евра и Град Бијељина са 27 хиљада евра.

План је да се подрже незапослена лица, власници некомерцијалних пољопривредних газдинстава у производњи црвене паприке. У оквиру пројекта имају обезбијеђен комплетан репроматеријал, стручну помоћ и сигуран пласман.

Због тешкоћа у пласману, након дугогодишње производње, Славиша Марјановић је ове године планирао да прекине производњу, али је онда дошао овај пројекат, за који се одлучио из разлога што има обезбијеђен пласман паприке коју произведе.

У производњи црвене паприке која је много захтјевнија од бијеле, имаће и стручну помоћ.

"План приноса је 50 тона по хектару, тако да ми планирамо да са тих 12 хектара, неких 600 тона стигне на капије фабрике Сава, која се обавезала да прими и преради ту паприку", каже стручни консултант Мићо Гајић.

Производиће сорту "каптур Ф1", која је одличног квалитета и отпорна на болести и полијегање.

"Настојимо да најбољи репроматеријал дође до њих, да би успјели оно што су наумили, да добију висок принос, који ће им омогућити самоодрживост и да са више самоувјерености уђу у комерцијалне воде", истиче координатор пројекта Мурис Булић.

Овим пројектом, чији циљ је смањење незапослености, обухваћене су 43 незапослене особе, носиоци некомерцијалних газдинстава са којима живи 200 чланова породице, који ће бити ангажовани у овој производњи.