latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:40 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Превозници на подручју Добоја повећали цијену мјесечних карата - родитељи огорчени

Превозници на подручју Добоја повећали су цијену мјесечних карата за 10 марака за основце и траже да то плате родитељи.

Родитељи огорчени, не пристају на нови намет, тим прије јер је за превоз ђака новац обезбиједила Влада Српске.

Већина родитеља ђака основаца кажу да су већ платили износ од 10 марака који је превозник тражио. Међу њима и Сања Милошевић из Липца код Добоја. Каже да је превоз плаћало министарство ,па родитељи траже појашњења о новом намету. 

"Мојој су кћерки рекли да ако не донесе до петка 10 марака да ће истјерати те из аутобуса. Она је неки дан однијела, платила је,т ако ће бити и са овим дијететом што иде у Липац у школу. Он ће на годину у Добој, исто ће тако бити", рекла је родитељ Сања Милошевић. 

Вишечланим породицама ставка за превоз дјеце до школе је, након поскупљења, превелики трошак.

"Гдје ће морати да плати за једног средњошколца рецимо и два основца 50 и нешто марака мјесечно, пута девет мјесеци. То је 500 марака, то је немогуће да издрже родитељи који су незапослени. О томе је ријеч, није ријеч само о 10 марака. Како ће неко протумачити да ми кукамо за 10 марака", истакао је родитељ Јово Кењић.

Превозници тврде да су приморани да од маја повећају цијену мјесечних карата за основце. Разлог томе је повећање цијене горива, па ће тако за ђаке који путују преко четири километра карта бити увећана за 10 марака и износиће 35 марака. Дио од 25 марака плаћа ресорно министарство, а преостало би требало да плате родитељи. Допис о промјени цијена превоза за основце добиле су све школе.

"Према усменим договорима директора, све школе су поступиле на исти начин. Родитељи су се обраћали школи и ми смо договорили с њима да се сачека одговор министарства просвјете и културе да бисмо знали како даље да поступимо", изјавила је директорка ОШ "Свети Сава" Добој Радмила Дакић.

У превозничким фирмама није било саговорника на ову тему. Из ресорног министарства саопштавају да су ове године обезбиједили 4,5 милиона марака за суфинансирање превоза ученика, те да се на основу Правилника о финансирању основних школа, износ суфинансирања мјесечних карата дефинише на почетку школске године. Буду ли превозници инсистирали на, како кажу, нереално високом поскупљењу, и родитељи поручују да неће сједити скрштених руку.