latinica  ћирилица
18/05/2018 |  22:07 | Аутор: СРНА

Богданић: Пројекат породичне медицине даје добре резултате

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је вечерас да примарна здравствена заштита почива на породичној медицини и да даје добре резултате.
Захвалница за Богданића - Фото: СРНА
Захвалница за БогданићаФото: СРНА

"Мислим да овај пројекат даје добре резултате јер смо успјели да примарну здравствену заштиту поставимо тако да она једнако буде добра, квалитетна и развијена на цијелом простору Републике Српске", рекао је Богданић новинарима у Зворнику, гдје је присуствовао стручном скупу доктора породичне медицине Српске.

Он је нагласио да је у протеклом периоду Влада Републике Српске уложила много средстава у реконструкцију домова здравља и изградњу нових здравствених објеката.

"Реконструисано је и изграђено око 120 здравствених објеката, реконструисано је или изграђено око 330 амбуланти породичне медицине, које су једнако опремљене у свим мјестима Републике Српске, без обзира јели то Бањалука или, рецимо, Рудо", рекао је Богданић.

Према његовим ријечима, тиме је породична медицина, односно примарна здравствена заштита, постала једнако доступна свим грађанима на цјелокупном простору Републике Српске.

Говорећи о стручном кадру, Богданић је нагласио да је у протеклом периоду доста колега завршило специјализацију породичне медицине.

"Тај број још није довољан и сваким даном се све више повећава", рекао је Богданић и истакао да је у регији Бирач можда било најмање специјалиста породичне медицине, што сада није случај јер се у посљедње вријеме поправља број специјализаната.

Изразивши очекивања да ће у будућности концепт развоја примарне здравствене заштите бити довољно унапријеђен, Богданић је рекао да је свакако било оправдано да се примарна здравствена заштита пружа путем тимова породичне медицине.

Богданићу је, у оквиру стручног скупа љекара породичне медицине, Удружење доктора породичне медицине уручило захвалница за несебичан рад на унапређењу примарне здравствене заштите, те подршци, реализацији и одржавању Конгреса здравствених радника Републике Српске.

Захвалнице су уручене и предсједнику Друштва доктора медицине Републике Српске Синиши Миљковићу и градоначелнику Зворника Зорану Стевановићу, који скупу није присуствовао због раније преузетих обавеза.

Стручни скуп је организовало Удружење љекара породичне медицине Републике Српске - Подружница Зворник, поводом 19. маја, Свјетског дана доктора породичне медицине.