latinica  ћирилица
22/05/2018 |  14:55 ⇒ 23/05/2018 | 11:05 | Аутор: РТРС

Бијељина: Регионална конференција о тероризму и мигрантској кризи (ФОТО)

У Бијељини се одржава регионална конференција под називом "Регионална сарадња у сузбијању прекограничног криминала: Савремени изазови тероризма и мигрантске кризе", на којој учествује предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је изјавила у Бијељини на регионалној конференцији о тероризму и мигрантској кризи, да је незадовољна поступањем институција на нивоу БиХ када је у питању овај и сваки други проблем за који су оне надлежне.

- Ова земља нема ни институције ни механизме на нивоу БиХ да одговори ниједном проблему - оцијенила је Цвијановићева.

- Без обзира што је ово ствар која траје неколико година и на основу искуства која већ постоје у региону, очито да БиХ није спремно дочекала проблем и сигурна сам да ће то прерасти у кризу - рекла је Цвијановићева. Према њеним ријечима, ако се настави повећање или прилив нелегалних миграната у БиХ то дефинитивно значи колапс система и велику пријетњу.

Цвијановићева је указала да у БиХ не постоје смјештајни капацитети за пријем миграната и да очито нико није развијао ни планове за збрињавање становништва у којим би било прецизирано ко шта ради.

- Земља која у вријеме када нам саопштава да имају дневно 100 или 150 нелегалних улазака преко границе, која тада сазива састанке и покушава да прави неке оперативне планове - није озбиљна - оцијенила је она.

Цвијановићева је истакла да се знало да проблем миграната постоји, али су се на нивоу БиХ протекле четири године надали да се то неће десити. 

Цвијановићева на регионалној конференцији у Бијељини  (Фото: РТРС)

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић истакао је да је неопходна сарадња на глобалном нивоу, како би се на сваки изазов пружио адекватан одговор.

- Увјерен сам и да ће наша конференција дати свој допринос у том смислу - наглашава Ћеранић.

 

Ћеранић је рекао да се институције БиХ не сналазе у ситуацији прилива миграната и да сваки нови безбједносни изазов за њих представља велику непознаницу. Истакао је да мигрантска криза у региону траје више од двије године и да је било довољно времена да се на искуствима других нешто и научи.

- Било је довољно времена да се на искуствима Србије и Македоније, односно земаља преко којих је прешло стотине хиљада миграната нешто научи и да већ имамо одовор на ситуацију када она постане много више и наш проблем - рекао је Ћеранић и додао да је јасно да БиХ на том плану није радила и да су подбацили они од којих се највише очекује - Министарство безбједности и Служба за послове са странцима.

Конференцију "Регионална сарадња у сузбијању прекограничног криминала: Савремени изазови тероризма и мигрантске кризе" организује бањалучки Факултет безбједносних наука, Криминалистичко-полицијски Универзитет из Београда и њемачка фондација "Ханс Зајдел".