latinica  ћирилица
22/05/2018 |  18:20 ⇒ 23/05/2018 | 11:00 | Аутор: РТРС

РТРС с граничном полицијом у Херцеговини- како изгледају мигрантски путеви?

Користећи увијек најкраће руте ка западу, мигранти у Босну и Херцеговину најчешће улазе преко границе са Црном Гором. Границу прелазе илегално, шумским путевима али се сналазе и на друге начине.

Број миграната који користе путеве кроз Херцеговину у сталном је порасту у посљедњих годину дана.

У требињској јединици Граничне полиције кажу да су мигранти на свом путу добро координисани и упознати са географским карактеристикама терена.

"Евидентно је да имају одличну међусобну координацију, да имају инструкције и да су добро умрежени са онима који су већ ушли у БиХ", истиче Александар Крсмановић, комадир Јединице гранине полиције Требиње.

Од почетка године до данас спријечен је улазак 845 миграната на овом пограничном подручју и они су враћени у Црну Гору.

Приликом преласка из једне државе у другу мигранти се служе мобилним телефонима или сличним уређајима са навигацијом како би знали куда треба да се крећу. Знали су да се користе и агресивнијом методама приликом покушаја да илегално прећу границу.

Забиљежено је неколико случајева када су групе миграната кришом улазиле у камионске приколице које чекају на граници.

"Убацивали би се тако што расјеку цераду на приколици или се закаче за подвозје, имали смо 14 таквих лица у три групе", каже Крсмановић.

Када пређу у БиХ, на примјер на подручје Требиња или околних градова, обично траже такси или аутобуски превоз, неки узму и смјештај на ноћ или двије и одлазе даље.

Било је неколико случајева да су мигранти нађени у ненастањеним обвјектима или кућама на градском подручју.

За пет мјесеци евидентирана су 244 слујача илегалних прелазака границе измећу Црне Горе и БиХ.

Оних неоткривених је знатно више. У Црној Гори већ размишљају о постављању жичане ограде на неким дијеловима границе према Албанији, а медији пишу да се Мађарска понудила да донира 25 километара жице за те намјене.