latinica  ћирилица
23/05/2018 |  14:07 | Аутор: СРНА

Бивши македонски премијер осуђен на двије године затвора

Бивши македонски премијер Никола Груевски осуђен је данас у Кривичном суду у Скопљу на двије године затвора за подстицање незаконите набавке луксузног "мерцедеса", вриједног 580.000 евра.

Првим поступком под називом "Тенк", који је Специјално тужилаштво Македоније на бази прислушкиваних разговога покренуло против бившег премијера, обухваћени су и бивши министар унутрашњих послова Гордана Јанкуловска и њен замјеник Ђоко Поповски.

Поступак против Јанкуловске је издвојен због "ризичне трудноће", док је Поповски осуђен на шест година и шест мјесеци затвора.

Судија Добрила Кацарска, образлажући пресуду истакла је да је Груевски затражио од Јанкуловске да спроведе јавну набавку за "мерцедес", а она подстакла Поповског да фаворизује компанију "Мак ауто стар".

Она је нагласила и да је Груевски омаловажио грађане јер је "иза њихових леђа" у тајности набавио "мердецес" по личној жељи.

Груевски се није појавио на изрицању пресуде, као ни Јанкуловска.

Ђоко Поповски, који је јуче пред истим судом осуђен на девет година затвора због незаконите набавке 300 возила за потребе македонског МУП-а, присуствовао је изрицању пресуде, а у судницу је доведен из истражног затвора.

Испред суда постављена је метална ограда због протеста који су организовале присталице Груевског, међу којима и бивши градоначелник Скопља Коце Трајановски.

Бивши македонски премијер оптужен је у пет случајева које Специјално тужилаштво води за криминал, корупцију, намијештање избора и политичко насиље у вријеме док је био на челу Владе од 2006. до 2016. године.