latinica  ћирилица
23/05/2018 |  18:40 ⇒ 24/05/2018 | 07:45 | Аутор: РТРС

План хитних мјера за управљање мигрантском кризом у БиХ тек сад усвојен

Има ли извршна власт у БиХ капацитете да савлада мигрантску кризу? План хитних мјера и радњи за управљање мигрантском кризом у БиХ тек је данас усвојен.

За министра безбједности БиХ Драгана Мектића то је доказ да су азиланти из Сарајева на законит начин премјештени у Салаковац.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, понавља да формалног закључка о премјештању миграната у Салаковац код Мостара до данас није било.

Након што су хиљаде избјеглица кроз пропусну бх. границу ушли у земљу и затражили азил, министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да постоји општи консензус у Савјету министара о поступању. Консензус је показан недавно на Иван седлу, а од данашњих закључака министар се јасно сјетио једино да је Координационо тијело добило статус Оперативног тијела за спровођење хитних мјера.

"Ситуација на Иван седлу је покушај да се оправда у политичком смислу. За Иван седло, посљедњу ријеч даће Тужилаштво", казао је Мектић.

Али, хрватски министарски корпус јасно је Мектићу дао на знање да план хитних мјера и радњи за управљање мигрантском кризом у БиХ у вријеме догађања у Салаковцу заиста није ни постојао.

"Усвајањем ових закључака потврђено је све што сам раније рекао, значи никаквих одлука није било. Акциони план мјера од данас је важећи", рекао је Беванда.

Да ли то од евентуалне одговорности амнестира министра полиције у Херцеговачко – неретванском кантону? Бевандин коментар је изостао. Ништа ни од очекивања да ће Мектић након што је план усвојен јавности објаснити садржај тог документа.

"Већи план, мало и са финансијског аспекта. Не бих вам могао тачно нешто говорити, ту  је седам до осам активности", наводи Мкетић.

При том, министар тврди да БиХ управља мигрантском кризом.

"Може се уочити једино да је досадашње Координационо тијело за импелемнатцију хитних мјера добило статус Оперативног тијела. Непознато је шта план садржи, а посебно који су планирани смјештајни капацитети", навела је Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ.

Мектић тврди, на помолу је рјешење смјештаја, али прећутао је које. Потврдио је да је Салаковац напустио немали број азиланата, као и да им сусједне земље помажу улазак у БиХ.