latinica  ћирилица
23/05/2018 |  19:13 | Аутор: СРНА

Акција Задруга: Претреси у више општина и градова

Припадници Сипе врше претресе службених просторија 15 правних лица на подручју Сарајева, Мостара, Ливна, Коњица, Широког Бријега, Тузле, Градачца, Доњег Вакуфа и Зенице, у наставку акције Задруга, чији је циљ сузбијање организованог криминала, прања новца, злоупотребе службеног положаја, фалсификовања докумената и недозвољеног коришћења личних података.

Претреси се врше према наредби Кантоналног суда Кантона Сарајево, саопштено је из Агенције за истраге и заштиту БиХ.

У координицији са Тужилаштвом Кантона Сарајево и Кантоналним судом у Сарајеву издејствоване су три усмене наредбе за претрес које се односе на два правна лица и један стамбени породични објекат.

"Полицијски службеници Сипе ове активности реализују у сарадњи са припадницима министарстава унутрашњих послова Кантона Сарајево, Херцеговачко-неретванског, Ливањског, Западно-херцеговачког, Тузланског кантона, Средњобосанског и Зеничко-добојског кантона", наводи се у саопштењу.

Подсјећа се да су у оквиру предмета Задруга припадници Сипе у претходном периоду реализовали двије акције у координацији и под надзором Тужилаштва Кантона Сарајево, којем је поднесен извјештај о почињеним кривичним дјелима против два физичка и два правна лица.

"Извјештај је поднесен због сумње да су починили кривично дјело прање новца тако што су пријављена физичка лица од 2010. до 2017. године основала два правна лица, као агенције за посредовање у запошљавању, посредством којих су по основу фактурисања услуга, које нису извршене, омогућили прикривање поријекла укупно 51.765.502 КМ стечених кривичним дјелима", додаје се у саопштењу.