latinica  ћирилица
24/05/2018 |  08:46 | Аутор: СРНА

Дачић: Београду требају лобисти за Косово да допру до Трампа

Србија што прије треба да ангажује неког лобисту који ће бранити њене интересе у рјешавању косовског проблема, и који могу да допру до америчког предсједника Доналда трампа, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Он је навео да су у овом моменту Србији више него икада потребни лобисти који би у међународној заједници радили у корист Србије.

"Циљ мора да буде приступ до оних који одлучују, односно до председника САД Доналда Трампа, како би имали њихову подршку за трајно решење Косова. И зато су нам потребни они који могу дотле да добаце", рекао је Дачић за "Блиц".

Дачић је напоменуо да сада чак 173 земље имају потписане лобистичке уговоре са америчким агенцијама, и да је јасно да у савременом добу државе функционишу на тај начин.

"Поента је да све то направимо транспарентно", истакао је Дачић и додао да је рекао председнику Србије Александру Вучићу да је грешка што Србија нема некога да лобира за њу.

Он је подсјетио да су раније владе потписале уговор о лобирању са "Подеста групом" за 100.000 долара мјесечно, али да је та агенција почела да ради и за Албанце.

Дачић додао је да је "Групи 30 стратешких тачака" исплаћено 1,4 милиона долара, а "Подеста групи" 900.000 долара, с тим што је ова посљедња "испала непоштена".

"Блиц" наводи да Приштина за лобирање даје мјесечно 80.000 долара утицајној лобистичкој оргнаизацији "Есл и Нетворк".