latinica  ћирилица
24/05/2018 |  14:07 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Тегелтија: ФБиХ није спремна за продужење одлуке о расподјели прихода од путарина

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас да Федерација БиХ није спремна да буде продужена примјена одлуке о расподјели прихода од путарина и да је невјероватно да је на рачунима 100 милиона КМ предвиђених за изградњу ауто-путева.

"У Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ не усаглашавамо нову одлуку о расподјели прихода од путарина и не постоје три приједлога. У овом тренутку имамо обавезу да продужимо постојећу одлуку која је усвојена још 2009. године", рекао је Тегелтија новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да се, према досадашњој расподјели, новац од путарина дијелио тако да 59 одсто иде ФБиХ, 39 одсто Републици Српској и два одсто Брчко дистрикту.

Тегелтија је рекао да се прије сједнице Управног одбора УИО БиХ у Мостару са министром финансија БиХ Вјекославом Бевандом и министром финансија ФБиХ Јелком Милићевић сагласио да примјена одлука буде продужена.

"Међутим, на сједници је, након телефонског позива из Сарајева, Милићевићева гласала против продужетка примјене одлуке, као и на сједници у Сарајеву", рекао је Тегелтија и напоменуо да су против продужења примјене одлуке гласали и експерти чланови Управног одбора из ФБиХ, док су експерти из Републике Српске били за продужење.

Он је истакао да је ово покушај да се одговорност пренесе на Управни одбор УИО БиХ како би усвојио нешто за шта није надлежан.

"Имамо 100 милиона КМ који се налазе на рачунима пословних банака, а сада `Ауто-цесте ФБиХ` желе емитовати обвезнице и траже 100 милиона КМ. Нама се обратило предузеће `Ауто-путеви Републике Српске` за краткорочно задужење од 40 милиона КМ и имамо ситуацију да ће банке пласирати наш новац нашим предузећима која ће плаћати камате", рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да ће Влада Српске размислити о учешћу у реализацији пројекта изградње ауто-путева са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/.