latinica  ћирилица
24/05/2018 |  14:10 ⇒ 21:33 | Аутор: СРНА

Укупна индустријска производња у Српској већа за 3,4 одсто

Укупна индустријска производња у Републици Српској у периоду јануар-март већа је за 3,4 одсто у односу на исти период прошле године, док је у марту ове у поређењу са истим мјесецом лани већа за 6,3 одсто, наведено је у информацији о статистичким показатељима стања у области прерађивачке индустрије и њиховом кретању за прва три мјесеца 2018. године, коју је данас прихватила Влада Српске.

Прерађивачка индустрија је у периоду јануар-март ове године у односу на исти период 2017. године имала пад производње од два одсто, док је у марту 2018. године у поређењу са мартом 2017. године забиљежила раст производње од 2,6 одсто, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Према подацима Републичког завода за статистику, број запослених радника у укупној индустрији у периоду јануар-март 2018. године већи је за 3,1 одсто у односу на исти период 2017. године, док је у истом периоду број запослених у прерађивачкој индустрији већи за 3,7 одсто.

Привредни субјекти из прерађивачке индустрије имају највећи утицај на спољнотрговински биланс Републике Српске, јер су остварили 85 одсто укупно оствареног извоза Републике Српске у првом тромјесечју ове године, наводи се у саопштењу.

У периоду јануар-март ове године године, прерађивачка индустрија је остварила обим спољнотрговинске размјене у износу од 1,7 милијарди КМ, што је више за 13,3 одсто у односу на исти период прошле године године.

У саопштењу се наводи да металска индустрија има посебан значај за привреду Републике Српске, обзиром да иста учествује са 17,81 одсто у укупно оствареној производњи индустрије Републике Српске у прва три мјесеца ове године године, односно са 29,1 одсто у укупно оствареној производњи прерађивачке индустрије.

Влада је прихватила и информацију о приједлогу Споразума између Владе Републике Српске и Владе Нижњегородске области о јачању међународних и економских односа у трговинској, економској, научној, техничкој и хуманитарној области, те дала сагласност за потписивање споразума са Владом Нижњегородске области о јачању међународних и економских односа у трговинској, економској, научној, техничкој и хуманитарној области.

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о заштити од пожара којим се прописује обавеза власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите за које је потребна сагласност Министарства унутрашњих послова, те обавеза за јединице локалне самоуправе да формирају димњачарске службе.

Разлози за доношење овог закона односе се и на потребу повећања одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите, подизање нивоа свијести о заштити од пожара код дјеце и омладине прописивањем обавезе за предшколске и школске установе за утврђивање и спровођење програма едукације заштите од пожара, као и функционалнији начин расподјеле прикупљених средстава за опремање и обуку ватрогасно-спасилачких јединица.

С циљем повећања ефикасности гашења пожара увиђа се потреба да се прецизније дефинише дјелокруг рада ватрогасно-спасилачких јединица, као и опис послова ватрогасаца-спасилаца, односно нормативно прилагођавање стварном стању, јер ватрогасци више не интервенишу само у случају пожара, већ и у осталим спасилачким акцијама, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске задужила је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и надлежне инспекције да прате стање, предузиму мјере из своје надлежности и континуирано информишу Владу о еколошкој катастрофи ријеке Спрече на подручју општине Петрово и града Добоја, са приказом ефеката предузетих мјера.

Влада Српске одобрила је 100.000 КМ за унапређивање производње сјемена у брдско-планинском подручју у оквиру Пољопривредног института Републике Српске.

Задужено је Министарство просвјете и културе да обезбиједи финансијска средства у износу од 20.000 КМ из буџетских средстава за ову годину, са позиције текући грантови студентским организацијама, а за пројекат Уније студената Републике Српске "Универзитетске спортске игре 2018".

У саопштењу се наводи да је манифестација традиционалног карактера и подразумијева одржавање спортских такмичења за студенте Универзитета у Источном Сарајеву, у којој непосредно учествује више од 500, а посредно и знатно већи број студената.