latinica  ћирилица
24/05/2018 |  15:48 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Дан и крсна слава Универзитета у Источном Сарајеву

Универзитет у Источном Сарајеву обиљежава Дан и крсну славу- Светог Ћирила и Методија. У оквиру свечаности, која је почела литургијом у храму Светог Василија Острошког, промовисано је 26 доктора наука.

Стасавао заједно са Републиком Српском, Универзитет у Источном Сарајеву израстао је у респектабилну високошколску институцију са 15 факултета и двије академије, гдје на 56 студијских програма знање тренутно стиче 10.729 студената.

- Универзитет у Осточном Сарајеву у овом дијелу Републике Српске, гдје гравитира 39 општина и око 50 одсто становништва, школујући високообразовни кадар представља једну од најзначајнијих институција, јер је данас у свијету најтраженији високообразовни кадар који треба да носи развој сваке земље, па тако и наше - истиче Стево Пашалић, ректор Универзитета.

"Останите у Српској!", порука је ректора данас промовисаним докторима наука, али и свим студентима.

Драгољуб Рељић, доктор правних наука, каже да му је то и жеља.

- Жеља ми је да останем у Републици Српској и да своје знање покушам да примијеним и даље унапријеђујем - каже Рељић.

Миладин Јовичић, декан Факултета пословне економије УИС-а, истиче задовољство чињеницом да Универзитет одржава континуитет у произвођењу и промовисању сопственог кадра, а да са друге стране не долази до, како каже, хиперпродукције доктора наука.

Уз даљу модернизацију студијских програма и јачање студентског стандарда, на Универзитету као приоритет истичу наставак развијања у областима међународне сарадње и научно-истраживачког рада, гдје су у посљедњих пет година постигнути и више него запажени успјеси.

- Успјели смо да на већини наших факултета оспособимо добре лабораторије за истраживачки рад. Првенствено мислим на Електротехнички, Машински, Медицински и Саобраћајни факултет, гдје то представља један добар предуслов за рад - каже Дејан Бокоњић, проректор УИС-а за међународну сарадњу.

На Универзитету у Источном Сарајеву до сада је дипломирало више од 18.000 студената, одбрањено је 860 магистарских и 720 мастер радова, те промовисано 412 доктора наука.