latinica  ћирилица
24/05/2018 |  17:29 | Аутор: СРНА

Изнесене озбиљне примједбе на рад подручних јединица

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић рекла је данас у Зворнику да ће бити прихваћене сугестије градоначелника и начелника локалних самоуправа који су изнијели озбиљне примједбе на рад подручних јединица за геодетске и имовинско- правне послове, односно шефова ових јединица.
Директор РУГИП Босиљка Предраговић на састанку у Зворнику са руководиоцима локалних самоуправа регије Бирач - Фото: СРНА
Директор РУГИП Босиљка Предраговић на састанку у Зворнику са руководиоцима локалних самоуправа регије БирачФото: СРНА

Она је навела да су неки шефови подручних јединица годинама на тим позицијама и да немају интереса да остваре добре резултате.

Предраговићева је нагласила да ће у случају да то не одговара интересима РУГИП-а, као јавног сервиса свих грађана, бити мијењани шефови подручних јединица, за шта постоји законско упориште које ће сигурно бити искоришћено.

"Циљ састанака са представницима локалних самоуправа и јесте да утврдимо стварно стање и анализирамо рад шефова и свих запослених у подручним јединицама", рекла је Предраговићева новинарима у паузи састанка са руководиоцима локалних самоуправа регије Бирач.

Према њеним ријечима, циљ одржавања регионалних састанака јесте да представници локалних самоуправа изнесу приоритете у рјешавању проблема.

"Имовина свих грађана као приватних лица биће рјешавана у поступку оснивања катастра, као нове евиденције, на начин да сви имају тачне и ажурне податке и да сви могу учествовати у привредном развоју, прометовању својих некретнина, те дизању кредита на своје некретнине", навела је Предраговићева.

Она је указала и да судска пракса, нажалост, није уједначенена, што доводи до правне несигурности.

"Тражићемо да Врховни суд заузиме правно стајалиште, да Високи судски и тужилашки савјет и Центар за едукацију судија и тужилаца утврде једнообразну праксу судова да не би по истом предмету постојале двије различите судске пресуде", нагласила је Предраговићева.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да регионални састанак са представницима локалних самоуправа регије Бирач представља озбиљан искорак РУГИП-а.

"Не видим да ту има неких великих мимоилажења, али неке ствари треба убрзати и ово је један од начина за рјешавање проблема", навео је Стевановић.

Према његовим ријечима, грађевинска дозвола се не може добити ако се не слаже власништво према катастарској и грунтовној евиденцији, што треба приоритетно рјешавати.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић нагласио је да су начелници и представници на локалном нивоу наслиједили проблеме јер прије двадесетак година није био усклађен грунт и катастар, па већина земљишта није на стварним власницима.

"Не може се ништа радити, нарочито ако се жели развијати индустријска зона, градити путеви, мостови, јер ту морају бити чисти имовински односи. У Братунцу се завршава изградња моста преко Дрине, треба да буде грађена индустријска зона, уређена Рајска плажа на Дрини за коју има потенцијалних инвеститора, и потребно је регулисати имовинско-правне односе", навео је Млађеновић.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић сматра да неусклађеност грунта и катастра наноси огромну штету јер не могу бити ријешени имовинско-правни односи у вези са изградњом индустријске зоне.

"Инвеститор неће да дође ако ситуација није јасна", напоменуо је Грујичић.

Представници РУГИП-а сутра ће у Бијељини наставити план активности у вези са регионалним састанцима са представницима локалних заједница и Правобранилаштва Српске, као законским заступником, ради ефикаснијег рада.