latinica  ћирилица
28/05/2018 |  09:01 ⇒ 13:19 | Аутор: Агенције

Кревети прљавији од склоништа за чимпанзе

Ваш кревет је можда посљедње мјесто за које бисте помислили да је прљаво.
Кревет -
Кревет

Ипак је то ваше уточиште сваке ноћи и покушавате да га направите што удобнијим и чишћим. Редовно перете и мијењате постељину, туширате се прије спавања и носите пиџаму? Научници тврде да ништа од тога не помаже. Ваш кревет је пуно прљавији него што мислите, пише Shape.

Ново истраживање Универзитета у Сјеверној Каролини показало је да је човјеков кревет прљавији и од чимпанзиног склоништа. Научници тврде да кревет није прљав због спољних фактора, већ због самих људи.

- Знамо да су куће сопствени екосистеми и да кревети често садрже разне организме. Око 35 одсто бактерија у кревету долази из човјековог тијела, укључујући фекалне, оралне и кожне бактерије - каже стручњак Меган Тоемс.

С обзиром на то да чимпанзе живе у свом природном окружењу у шуми, њихово склониште не садржи толику количину бактерија. Како људи већину времена проводе вани и сву ту прљавштину доносе, кућа и кревет постану подложно тло за развој бактерија.

Научници додају да ту нема помоћи, осим ако планирате да перете постељину сваке вечери (што није баш практично). Добре вијести су да се наше тијело навикло на такво стање, па се не морамо плашити било каквих негативних посљедица, тврде истраживачи из Сјеверне Каролине.