latinica  ћирилица
28/05/2018 |  11:00 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Нико поуздано не зна идентитет миграната у Салаковцу

Избјеглички центар у Салаковцу је без одговарајућих одлука надлежних институција претворен у привремени прихватни центар за тражење азила, па су, умјесто избјеглица, ту смјештени илегални мигранти чији статус, али ни идентитет, нико поуздано не зна, пише "Вечерњи лист" издање за БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Лист наводи да већина миграната није поднијела захтјев за азил, као и да идентитет многи није поуздан јер немају лична документа.

У тексту се наводи да је прије пет година овај центар подијељен на два дијела. Четири бараке, укупног капацитета 20 мјеста, постале су Центар за реадмисију држављана БиХ који морају бити примљени, а остатак кампа је задржао статус избјегличког центра.

"Вечерњи лист" пише да је Министарство безбједности БиХ од Министарства за избјеглице и људска права БиХ преузело надлежност над центром усљед самовоље појединих чланова Савјета министара и правно сумњивих одлука.

Лист истиче да је 11 радника Центра приморано да брине о знатно већем броју корисника, који немају ни статус избјеглица, нити лица изручених БиХ по правилима реадмисије.

"Будући да је центар у Салаковцу потпуно неприкладан за садашњу намјену, нико не зна колико, заиста, у њему борави особа. Безбједносни систем унутар Центра је незадовољавајући, па једни мигранти константно излазе, други долазе, а контрола је, једном ријечју - никаква", наводи се у тексту.