latinica  ћирилица
30/05/2018 |  13:51 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Предуго сједење оштећује срце - покрените се!

Оно што посебно забрињава јест чињеница да вјежбање неће много помоћи ако наставимо да сједимо више часова током дана, упозоравају стручњаци на основу резултата најновијих истраживања.
Сједење (Фото:zenasamja.me) -
Сједење (Фото:zenasamja.me)

Ужурбани, али прије свега, сједалачки начин живота има бројне лоше посљедице по здравље. Посљедње истраживање проведено на Универзитету Тексас показало је да сједење штети срцу.

Што дуље сједимо, већи су ризици за оштећење срца, наводи се у резултатима овог истраживања, у којем је учествовало више од 1.700 особа. Анализирана је крв учесника и откривено да код особа које дуго сједе током дана постоји виши ниво нездравог тропонина. У посебно ризичну групу спадају они који просјечно дневно сједе више од девет часова. Осим оштећења срца, повећава се и ризик од развијања болести попут дијабетеса.

Оно што посебно забрињава јесте чињеница, да у овој ситуацији ни вјежбање неће много помоћи ако наставимо да сједимо више часова дневно. Ту нездраву навику обавезно избаците из своје свакодневице, поручују стручњаци.

Показало се да дуготрајно сједење може довести до затајења срца, стања када срце постаје јако слабо и не може обављати своју функцију пумпања довољно крви у тијело.

Медицина још није одгонетнула зашто је сједење повезано са слабљењем срца, па ће истраживања бити настављена.