latinica  ћирилица
31/05/2018 |  12:39 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Пушење један од водећих узрока коронарних болести

Употреба дувана узрок је око 12 одсто смртних случајева који су у вези са срчаним обољењима, што је, након високог крвног притиска, други водећи фактор настанка кардиоваскуларних болести у Републици Српској, рекла је Срни специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство Српске Стела Стојисављевић.
Цигара - Фото: РТРС
ЦигараФото: РТРС

Она је рекла да, према подацима Института за јавно здравство, болести система крвотока су са 49,53 одсто водећи узрок умирања у Републици Српској у 2016. години.

- Након малигних обољења, болести система крвотока представљају најчешћи разлог хоспитализације, односно болничког лијечења мушкараца /5,75 одсто/ и жена /5,09 одсто/ у Републици Српској - рекла је Стојисављевићева.

Она је подсјетила да сваке године 31. маја Свјетска здравствена организација, заједно са својим чланицама и партнерима, обиљежава Свјетски дан без дувана, указујући на најважније здравствене, економске и друге ризике који су повезани са употребом дувана.

- Пушење је водећи фактор оболијевања и умирања у свијету и управо зато сваког 31. маја земље широм свијета заговарају доношење ефикасних политика за смањење потрошње дувана и дуванских производа, те повећање свијести о негативним посљедицама које употреба дувана доноси - истакла је Стојисављевићева.

Она је додала да је овогодишња тема обиљежавања Свјетског дана без дувана "Дуван и болести срца", те да је циљ кампање повећати свијест о повезаности између употребе дувана и настанка кардиоваскуларних болести, укључујући и мождани удар, што су широко распрострањени узроци смрти.

- Добро је познато да је употреба дувана један од водећих фактора ризика за развој коронарних болести, срчаног удара, болести периферних крвни судова. Свијест о овом и другим здравственим ризицима повезаним са употребом дувана је и даље на веома ниском нивоу, а преваленца употребе дувана изузетно висока - наводи Стојисављевићева.

Она је додала да је, према резултатима истраживања здравља становништва Републике Српске које је 2010. године спровео Институт за јавно здраство, преваленција пушења код становништва старијег од 18 година 28,7 одсто, док је према резултатима Глобалног истраживања пушења из 2013. године код младих узраста 13 до 15 година преваленца пушења 7,9 одсто.

Према резултатима ових истраживања, пушењу је на јавном мјесту изложено 80,7 одсто одраслих становника Републике Српске, док је 53,6 одсто одраслих пушењу изложено на радном мјесту.

- У Републици Српској дуванском диму у властитој кући који потиче због пушења родитеља или других чланова породице изложено је 59 одсто младих - каже Стојисављевићева.

Она је истакла да од једне милијарде пушача у свијету, више од 80 одсто живи у земљама са ниским и средњим дохотоком.

Према њеним ријечима, резултати бројних студија указују на обрнут однос дохотка и преваленције употребе дувана и повезаних посљедица, што додатно утиче на издатке у домаћинству и за посљедицу има сиромашење великог броја пушача и њихових породица.

Стојисављевићева је нагласила да се престанком пушења смањује ризик од умирања од коронарних болести срца, али да треба имати на уму да је старосна доб престанка пушења важан елемент који утиче на изгледе за преживљавање.

Она је рекла да је програма одвикавања од пушења у Републици Српској грађанима доступан у амбулантама породичне медицине, гдје је могуће добити савјете у вези са престанком пушења.