latinica  ћирилица
01/06/2018 |  11:08 | Аутор: Б92

Колико минута је потребно да врућина у аутомобилу постане смртоносна?

Само сат времена потребно је да дијете умре од топлотног удара у загријаном аутомобилу, показало је ново истраживање о којем пише Тајм.
Дјечак у ауту (фото: popsugar.com) -
Дјечак у ауту (фото: popsugar.com)

Скоро 750 дјеце умрло је у посљедњој деценији јер су их одговорни оставили у затвореном аутомобилу који је у неким случајевима чак био паркиран у хладу. У САД годишње у просјеку умре тридесеторо дјеце јер буду остављена сама у аутомобилима који се, након неког времена, претварају у "горуће рерне".

Медији и друштвене мреже већ годинама су пуни упозорења да дјецу и кућне љубимце не треба остављати у аутомобилу док се "обављају обавезе".

Научни магазин "Температурес" објавио је рад у којем тврди да је за дијете довољно да проведе сат времена у затвореном аутомобилу како би то било опасно по живот.

Наиме, дјеца су осјетљивија на температурне промјене од одраслих, лакше се загрију и много се теже охладе. Такође нису у стању да напусте аутомобил уколико им није добро.

Научници су, помоћу љекара, израчунали да је тјелесна температура од 40 степени Целзијусових довољна да подстакне све симптоме топлотног удара, који затим могу да резултују отказивањем органа, оштећењима мозга или смрћу.

Експерименти су спроведени помоћу три сета различитих аутомобила који су наизмјенично паркирани током јуна и јула 2014. године у граду Темпе у Аризони. Биљежен је пораст температуре, а научници су се бавили сценаријима на који начин би та температура утицала на организам дјетета, односно животиње.

Временски је најдуже било потребно да се загрију комбији, а најмање мали аутомобили тамних боја. Температура у возилима је у просјеку након сат времена износила 46 степени Целзијусових, док су волан, сједишта и предњи дио били још топлији. Након сат времена у хладу, температура је износила 37 степени Целзијусових.

Након сат времена на сунцу, и два сата у хладу, дијете или љубимац су, ако су остављени у аутомобилу, у смртној опасности, пише Еxпрес.

"Свима нам се барем једном догодило да уђемо у врео аутомобил и не можемо ни да додирнемо волан. Замислите онда како је тек њежном организму који тамо сједи", изјавила је климатолог Ненси Селовер са Универзитета у Аризони за Вашингтон пост.

Исход зависи и од здравља и издржљивости дјетета или љубимца, врсте аутомобила и спољашње температуре, пише Тајмс, али порука је да их никада не остављате у аутомобилу.