latinica  ћирилица
07/06/2018 |  11:52 | Аутор: СРНА

Хрватска повећала квоте за сезонско запошљавање странаца

Влада Хрватске данас је донијела одлуку о повећању квота за сезонско запошљавање странаца, која сада износи 35.500 дозвола.
Зграда Владе Хрватске (Фото: Wikipedia) -
Зграда Владе Хрватске (Фото: Wikipedia)

Државни секретар у хрватском Министарству рада и пензијског система Мајда Бурић рекла је да приликом утврђивања годишње квоте дозвола за запошљавање странаца у овој години није било могуће прецизно утврдити потребе привреде, те је дошло до одређене несразмјере између утврђеног стања и затраженог броја дозвола.

Према службеној евиденцији Министарства унутрашњих послова, у туризму и угоститељству у квоти дозвола за занимање помоћни радник у туризму запримљен је већи број захтјева од преосталих дозвола у важећој квоти, јавили су хрватски медији.

Бурићева је као примјер тога навела навела да је 1. јуна од 3.715 дозвола у занимању помоћни радник у туризму преостало 646 дозвола, али да је уједно запримљено и у поступку одобравања још 1.395 дозвола.

Стога је повећан број дозвола у дјелатности туризма и угоститељства са 4.660 на 8.660 дозвола.

Повећање од 4.000 дозвола односи се на занимање помоћни радник у туризму, и то 3.000 за ново запошљавање и 1.000 за сезонски рад до шест мјесеци.