latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:07 ⇒ 19:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Смијењена директорица РТЦГ

Савјет Радио-телевизије Црне Горе разријешио је са функције генералну директорицу те медијске куће Андријану Кадију.

За в.д. генералног директора РТЦГ, изабран је Божидар Шундић. Европска служба за спољне послове оцијенила је да је смењивање директорице противно слободи изражавања и слободи медија.

Андријана Кадија је на сједници савјета изјавила да је њено смјењивање незаконито и да је та одлука донијета зато што је политички неподобна.

"Данашње отпуштање генералне директорице националног јавног сервиса у Црној Гори Андријане Кадије у супротности је са слободом медија и издржавања, што су основне вриједности ЕУ, али и кључни елемент процеса придруживања Црне Горе ЕУ и важно прелазно мјерило у поглављу 23", саопштено је из ЕЕАС-а.

У тој европској служби наглашавају да су се црногорске власти обавезале на испуњавање европских вриједности и стандарда.

Њено разрјешење, тајним гласањем, подржало је шест чланова савјета, док су два била против. Иницијативу за разрјешење поднио је члан савјета Мимо Драшковић, који је у образложењу навео да је уговор између РТЦГ и Центра за грађанско образовање (ЦГО) био конципиран супротно међународним одредбама независности Јавног сервиса и Закону о РТЦГ.

"Неприхватљиво је да ЦГО утиче на уређивање РТЦГ. Ексклузивно право које је дато ЦГО да бира госте у емисијима и уводи екстерне менторе, неприхватљиво је. Прије свега због улоге РТЦГ и међународних препорука. Тај уговор је отворио простор за недозвољен утицај, чиме је доведена у питање неутралност и објективност РТЦГ", навео је Драшковић.

Кадија је казала да је свјесна да се не може одбранити од унапријед донијете одлуке, и додала: "Нисам лопов ни преварант. Смијенићете ме незаконито."

Оцијенила је да уговор са ЦГО није нанио никакву штету, већ само донеи добро за РТЦГ, и додала да су све емисије и прилози били урађени професионално, а да уговор са ЦГО, Радиотелевизију Црне Горе није коштао ни цента.

"Због тога савјет нисам ни упознала о њему, јер то морам да радим само ако РТЦГ нешто плаћа преко 100.000 евра", навела је Кадија. Она је, такође, оцијенила да је "крива јер је аполитична".

"Нисам никога питала за кога је. Држала сам дистанцу од власти и опозиције. РТЦГ никада није била независнија. Не смјењујете ме што сам лошије радила од претходника, већ што сам неподобна", рекла је Кадија.

На почетку сједнице, директор ТВЦГ, Владан Мићуновић предложио је да РТЦГ уживо преноси тачку о повјерењу генералној директорици, што свајет није прихватио.