latinica  ћирилица
08/06/2018 |  08:51 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Албанци желе Хилари Клинтон за лектиру у школама

Ђаци првог разреда гимназије у општинама на југу Србије који имају часове албанског језика, према садашњем приједлогу, међу обавезним штивом за читање имаће и аутобиографију бившег америчког државног секретара Хилари Клинтон, пишу "Вечерње новости".
Школа - Фото: B92
ШколаФото: B92

Лист наводи да ће се књига супруге бившег америчког предсједника и противкандидата /актуелног предсједника САД Доналда/ Трампа наћи на списку лектира на часовима албанског језика према приједлогу Албанског националног савјета.

С друге стране, додаје се у тексту, Национални просвјетни савјет сугерисао је да се дјело Хилари Клинтон избаци из плана и програма и замијени прикладнијим садржајем.

Предсједник Националног просвјетног савјета Радивоје Стојковић потврдио је да је о томе било ријечи на сједници овог тијела, те да су се сагласили да наставни план и програм у цијелости могу да подрже, али уз напомену да би ово дјело требало избацити из њега.

"Предложили смо `Аутобиографију` Бранислава Нушића, који је одлична спона између два народа. Та спона може да буде и породица Скендер-бега, коме су брат и отац били у манастиру Хиландар", каже он.

Историчар Момчило Павловић, члан Националног просвјетног савјета, такође сматра да Хилари Клинтон у овом тренутку није тачка која спаја српске и албанске ученике.

"Она није ни књижевник, нити је етаблирани научник, нити може стајати поред Штефана Цвајга, Пјера и Марије Кири. Албанци имају право да предлажу садржаје који су битни за њихов идентитет, али Клинтонова није илустративни пример, то је пре пропаганда и беспотребна провокација", рекао је Павловић.

Национални просвјетни савјет је своје сугестије упутио Заводу за унапређивање квалитета образовања и васпитања Србије, који се бави израдом наставних планова и програма.

Директор Завода Златко Грушановић рекао је да Албански национални савјет предлаже листу књижевних дјела која ће се наћи у програму, али да ће Албанцима бити предочене сугестије Националног просвјетног савјета.

"Указаћемо им да аутобиографију Хилари Клинтон треба да замене неким делом које ће подстицати спрско-албанско пријатељство", рекао је Грушановић.

Просвјетни закони кажу да мањински савјети могу, а не морају да прихвате сугестију Завода, те да посљедњу ријеч даје министар просвјете, који може да прихвати или одбије наставни план и програм, са Хилари Клинтон или без ње.

Овај план и програм за први разред гимназије, односиће се на ученике гимназијских одјељења у Бујановцу и Прешеву које је прошле године уписало 330 ученика у 11 одјељења.