latinica  ћирилица
08/06/2018 |  11:24 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Суд БиХ: Првостепена пресуда Насеру Орићу заснована на погрешним доказима

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену ослобађајућу пресуду Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године, јер се заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, не може заснивати, те одредио поновно одржавање претреса пред овим вијећем, саопштено је из Суда.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је Апелационо одјељење за ратне злочине Суда БиХ донијело другостепену одлуку којом се уважава жалба Тужилаштва БиХ, те се пресуда Суда БиХ од 9. октобра 2017. године укида и одређује одржавање претреса пред Апелационим вијећем.

Апелационо одјељење сматра основаним приговор у жалби Тужилаштва БиХ да је првостепено вијеће учинило битну повреду одредаба кривичног поступка, односно да се пресуда заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, пресуда не може заснивати, истичући да је из тих жалбених разлога учињена повреда имала за посљедицу укидање првостепене пресуде.

Првостепеном пресудом Орић и Мухић су ослобођени од оптужбе, и то да је Орић починио ратни злочин против ратних заробљеника према Кривичном закону СФРЈ, а Орић и Мухић да су починили ратни злочин против ратних заробљеника истог закона, наводи се у саопштењу.

Против ове пресуде жалбу је изјавило Тужилаштво БиХ због битних повреда одредаба кривичног поступка и због погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања, с приједлогом да Апелационо вијеће уважи жалбу, у цијелости укине првостепену пресуду и одржи претрес.

Браниоци оптужених доставили су Суду БиХ одговоре на жалбу Тужилаштва БиХ, с приједлогом да Апелационо вијеће одбије жалбу као неосновану и потврди првостепену пресуду,

На сједници Апелационог вијећа 8. маја тужилац Тужилаштва БиХ остао је при својим наводима изнесеним у жалби, те је укратко изложио, а браниоци изнијели одговоре на изјављену жалбу са којом су се Орић и Мухић сагласили, наводи се у саопштењу Суда БиХ.

Бивши командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић и припадник те војске Сабахудин Мухић Тужилаштво БиХ терети да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића