latinica  ћирилица
08/06/2018 |  12:42 | Аутор: Мондо

Научници објаснили зашто нам море толико прија

Готово да нема особе која не воли да ужива на плажи, сунча се и купа... Сада су и научници објансили зашто је то тако, односно како сунце, пијесак и морска вода утичу на наше физичко и психичко здравље.

Неке раније спроведене студије су утврдиле да море, односно боравак на плажи повећава осјећај среће, добар је за опште здравље и побољшава мождане функције. Истраживање "Коби" универзитета у Јапану је показало да су људи који живе у кући са погледом на море далеко смиренији од осталих, а и британска студија је утврдила да су људи који живе близу мора физички и ментално здравији.

Поред тога, морска вода садржи минерале укључујући и магнезијум, калијум и јод, који помажу организму да се боље избори са инфекцијама. А удисање морског ваздуха помаже да боље спавамо, кажу стручњаци.

Клинички психолог Ричард Шустер каже да је тај "зен" осјећај који имамо док смо на плажи посљедица разних ствари, а не само изложености витамину Д.

"Плава боја се повезује са осјећањима смирености и мира", каже др Шустер. Он додаје да нас само гледање у воду доводи до неке врсте медитативног стања и да заправо мијења фреквенцију можданих таласа.

Звук који производе таласи, то препознатљиво шуштање, помаже у активирању парасимпатетичког нервног система, успорава нас и помаже нам да се опустимо.

"То на неки начин дестимулише наш мозак", каже др Шустер.

Чак је и физички осјећај песка под прстима добар за наше здравље и помаже нам да се осјећамо слично као током медитације, односно тако смирено.

"Фокусирајте се на то како вам је тијело топло од сунчевих зрака, на то какав је осјећај песак под прстима, дишите дубоко и миришите морски ваздух", савјетује психолог да бар пет минута посветите томе док сте на љетовању.

Ако вам треба "изговор" да идете на море, сад га свакако имате - добро је за здравље. Само не заборавите да наносите крему са заштитним фактором, пише "Мондо".