latinica  ћирилица
08/06/2018 |  17:11 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

Очување мира и стабилности главне одлике руске политике

Русија у својим односима са БиХ никог не дискриминише, не кажњава или санкционише, јер сматра да је то неприхватљиво и представља механизам за наметање спољних интереса у БиХ, рекао је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

Очување мира и стабилности требало би да буде камен темељац за било какво дјеловање међународне заједнице у БиХ, а улога страних званичника треба да буде помагање и допринос стварању консензуса, јачању помирења и повјерења међу народима, поручио је Иванцов у интервјуу за агенцију СРНА.

Истиче да равноправност три народа у БиХ подразумијева консензус у вези са било којом одлуком која се доноси на нивоу заједничких институција у смислу спољне политике земље, што је основни елемент приступа Руске Федерације.

Иванцов сматра да су како Руска Федерација тако и други међународни партнери, што укључује и САД, зантересовани за политичку, економску, али и сваку другу стабилност БиХ и цијелог Балкана.

"Ми /Русија/ као једна од земаља гараната Дејтонског споразума стриктно се држимо овог приступа, уз конструктиван, прагматичан приступ са свим политичким снагама ове земље, сва три конститутивна народа и оба ентитета", истакао је руски амбасадор.

Према његовим ријечима, Русија у својим односима са БиХ никог не дискриминише, не кажњава или санкционише, јер сматра да је то неприхватљиво и представља механизам за наметање спољних интереса у БиХ.

"Наша улога у БиХ се не мијења, заснована на поштивању Дејтонског споразума и вјерујемо у стабилну, јединствену, просперитетну БиХ као једну од важних земаља Балкана", рекао је он.

Иванцов истиче да Русија за себе не тражи никакве погодности у односима са БиХ које би наудиле интересима било које од земаља региона или друге чланице међународне заједнице.

"Русија дјелује уз пуно поштивање интереса свих, али има и своје интересе који се одгледају кроз утицај на земље са којима је у интеракцији. Оно што је битно јесте природа тог утицаја, који никада није у форми наметања било каквих идеја и приступа, нити је икада постао нека врста менторства и наређивање људима шта да раде, што се односи и на БиХ", појаснио је он.

Иванцов је рекао да је упознат са коментарима вршиоца дужности замјеника помоћника државног секретара САД Метју Палмера од прије неколико дана у вези са начином на који сагледава улогу Русије у региону, те истакао да је он, прије свега, амбасадор Руске Федерације у БиХ и за разлику од Палмера његова одговорност је БиХ а не цијели регион.

Одбацујући Палмерове наводе у вези са Македонијом и Црном Гором, Иванцов је истакао да ове земље нису у његовој зони одговорности због чега не жели да се реферише на тај дио изјаве америчког дипломате.

"Разговор бих вратио на 'домаћи терен' и фокусирао се само на БиХ. Руска политика у БиХ се заснива на потпуном поштовању Дејтонског мировног споразума, што подразумијева поштовање територијалног интегритета ове земље, те принципа широке аутономије два ентитета који формирају БиХ као и равноправност сва три конститутивна народа", нагласио је руски амбасадор.

Иванцов је подјсетио да се Палмер у својим коментарима посебно осврнуо на питање НАТО-а, тврдећи да је у интересу БиХ да постане дио Алијансе.

"Да ли ми неко може објаснити зашто би неки спољни фактор требало једној земљи да говори шта је добро за њу? Такође, он је рекао да је на заједничким институцијама БиХ да доносе одлуке које се тичу спољне политике, практично искључујући, супротно мишљење једног од два ентитета које творе БиХ", упозорио је руски амбасадор.

Појашњава да се Палмер позвао на Дејтонски споразум да би оправдао своју изјаву.

"Уз сво уважавање, Дејтон није није јеловник "а la carte". Тачно је, дејтонски устав предвиђа да је одговорност заједничких институција да доноси одлуке о спољнополитичким питањима као што је и чланство БиХ у међународним организацијама, али, истовремено, предвиђа и улогу ентитета у процесу доношења одлука", истиче Иванцов.

Он је нагласио да ниједна битна одлука у БиХ не може бити донесена без консултација са ентитетима.

"Један од два ентитета је јасно изразио свој став по питању активације Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО и у вези са будућим чланством у Алијанси. Не кажем да ли до тог чланства треба или не треба да дође, него говорим да је то одлука БиХ која треба бити усвојена кроз постојећи механизам успостављен Дејтонским мировним споразумом", појаснио је Иванцов.

Он је указао да Резолуција о војној неутралности Народне скупштине Републике Српске одлука народа у Републици Српској а не нешто што је узроковано дјеловањем Руске Федерације.

"То је одлука парламента Републике Српске и ми је као такву поштујемо. Наравно, у ранијим годинама - 2009. и 2010, потписани су неки документи и послана писма, али треба бити свјестан да су се међународни односи данас много промјенили у односу на тај период", констатовао је Иванцов.

Он је навео примјер односа Руске Федерације и НАТО-а који су од некадашње врло интензивне сарадње у области безбједности и политичке безбједности данас захладили.

"Одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности није донесена јер смо то ми /Руска Федерација/ тражили. Одлука је донесена јер Народна скупштина Републике Српске сматра да је то исправан пут", додао је руски амбасадор.

Говорећи о сједници Савјета за провођење мира и коминикеу у којем је Руска Федерација издвојила мишљење, односно није прихватила реченицу која се односи на куповину наоружања за МУП Републике Српске, Иванцов је нагласио да Русија није могла подржати ту реченицу, јер је она једноставно нелогична и неоправдана.

Руски дипломата је појаснио да је МУП Српске у потпуности испоштовао законски механизам за набавку наоружања у БиХ и процес набавке је проведен транспарентно.

"Нико унутар БиХ или одговорних међународних актера није имао проблема са том одлуком о набавци наоружања за МУП Републике Српске и одједном 'неко' одлучује да је то несразмјерно. Понављам, БиХ је суверена земља и сматрам да није на странцима да доносе одлуку шта је сразмјерно а шта није него институције унутар ове земље", истакао је Иванцов.

Истиче да Русија заговара да коминике након сједница ПИК-а буду краћи и фокусиранији, али да исправно описује тренутно стање у БиХ.

"Исправно се описује тренутно стање у БиХ и истичу питања у вези са предстојећим изборима, што сматрамо веома битним, те јасно указује да нико не смије да има утицај на интегритет и независност Централне изборне комисије БиХ", рекао је руски амбасадор.

Он је подсјетио и да се у коминикеу такође изражава забринутост због миграната, што је веома битно питање и указује на потребу за размјеном података и сарадњу институција на свим нивоима.