latinica  ћирилица
08/06/2018 |  18:31 ⇒ 09/06/2018 | 09:18 | Аутор: РТРС

Вукоичић: Западна офанзива на Додика, у игру се уводи НАТО

И Америка и НАТО желе на све начине да у изборној години у БиХ дискредитују предсједника Републике Српске Милорада Додика, али и да угрозе интересе Српске, изјавила је политиколог Јелена Вукоичић.
Јелена Вукоичић - Фото: Screenshot/YouTube
Јелена ВукоичићФото: Screenshot/YouTube

Она је указала на то да притисци на Републику Српску и Додика константно расту, а да су доказ за то изјаве западних амбасадора у БиХ и високог представника Валентина Инцка.

"Притисци нису ништа ново, али никад нису били овако велики као у овој изборној години и мени се чини да је Запад, са Америком на челу, одлучан да не дозволи још једну Додикову побједу", рекла је Вукоичићева за "Спутњик".

Она је оцијенила да причу о НАТО вјежбама на Мањачи и Гламочу треба ставити у контекст који је повезан са идејом, према којој је крајњи циљ САД да у потпуности загосподари овим простором, а то би се десило када би и БиХ постала дио западног војног савеза.

"Више пута смо имали изјаве бошњачких политичара, али и званичника НАТО-а да они сматрају да БиХ треба брже да напредује на путу евроатлантских интеграција. А и стално се провлачи та теза да се БиХ налази на путу ка НАТО-у. Чак смо недавно чули и да ентитети немају право да одлучују о интеграцијама када је ријеч о НАТО-у, због чега се стиче утисак да се упорно игнорише оно што је Република Српска више пута истакла - да не жели да буде у НАТО-у", наводи Вукоичићева.

Она је напоменула да у том контексту посматра и обнављање идеје да НАТО одржи вјежбу на простору Републике Српске како би изазвали што већу нестабилност у Српској и можда успјели да изведу неку "обојену револуцију".

Према њеним ријечима, циљ "обојене револуције" био би спречавање опстанка Додикове опције на власти, посебно ако буде дио власти у Сарајеву јер им је он највећа препрека на путу у НАТО.

"Спутњик" наводи да су информације да би НАТО вјежбе могле ускоро да буду одржане на Мањачи или у Гламочу, опет "заталасале крхку ситуацију у БиХ".

У априлу је западна војна алијанса званично саопштила да ће вјежбе бити одржане баш на овом потезу, на шта је реаговао предсједник Републике Српске Милорад Додик ријечима да НАТО не може да одржи војну вјежбу на полигону на Мањачи, јер је то у супротности са интересима Републике Српске и њеног народа, те да је потребно поштовати одлуку Српске о војној неутралности.

Осим на Мањачи и у Гламочу, посљедњих дана се спекулише да би НАТО вјежбе могле да буду одржане и у Тузли, наводи "Спутњик".