latinica  ћирилица
08/06/2018 |  19:29 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Студент Милан Јанковић награђен у САНУ

Требињцу Милану Јанковићу, студенту Машинског факултета Универзитета у Београду, у Српској академији наука и уметности уручена је награда Фонда "Секула Зечевић".

Овај фонд је основан 1977. године, а циљеве остварује додјељивањем награде за ученике или студенте из Херцеговине, који су се истакли успјесима током школовања.

Милан Јанковић, носилац Вукове дипломе у основној и средњој школи у Требињу, сада је студент друге године Машинског факултета у Београду, а током студирања остварио је просјечну оцјену 9,79. Добитник је више диплома и награда, те учесник међународних научних конференција.

- Нека му при томе ова награда из Фонда Секуле Зечевића, његовог земљака, буде од мале помоћи, али и великог подстицаја да, савлађујући искушења, препреке и тешкоће, остане одан свом народу, дајући свој обол његовом историјском опстанку и напредовању - поручио је академик Данило Баста, предсједник УО Фонда.

За младог добитника је велика част што му је додијељена награда која проноси име и дјело земљака и добротвора из Херцеговине.

- Секулу Зечевића као рођеног Невесињца и мене као рођеног Требињца, судбински одређују Херцеговина као генетски код и аутомобили као унутрашња страст. Због тога је награда Фонда додатни мотив и подстицај да истрајем у даљем школовању и образовању, развијајући истовремено и ум и доброту да једно другом држе равнотежу - истакао је Милан Јанковић.

Указано је и на занимљиву околност, да је прије неколико година ову награду, која се састоји од повеље и новчаног износа, добио и Миланов брат Стојан Јанковић.