latinica  ћирилица
10/06/2018 |  13:11 ⇒ 20:36 | Аутор: СРНА

Стевандић: Савјет министара да поднесе оставку

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је данас у Бањалуци да Савјет министара БиХ треба одмах да поднесе оставку, јер је, како каже, неспособан да се суочи са проблемом мигрантске кризе.

Стевандић је рекао да су "највећу непособност у Савјету министара показали кадрови Савеза за промјене, који су евидентно неспремни за било какве изазове такве врсте".

"Неко озбиљан треба да се бави мигрантском кризом", рекао је Стевандић на конференцији за новинаре и додао да актуелни сазив Савјета министара треба да буде замијењен саставом у техничком мандату.

Он је подсјетио на ставове Европске комисије да неће дозволити ситуацију из 2015, масован прилив миграната у Европу и пропусност граница, као и да су високи хрватски функционери јуче у Хрватском сабору рекли да у БиХ треба успоставити центар за мигранте.

"То говори да БиХ треба постати велики миграциони логор, али и да ЕУ неће прихватити избјеглице. Ми немамо ресурсе да примимо те људе, нити способне институције да се носе са тим проблемом", рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да је 5. јуна министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао да су мигранти пронашли нове непознате руте и да је њима у БиХ ушло њих 350. "Тиме је признао да не зна који су то мигранти, али је рекао да међу њима нема безбједносно интересантних лица. То говори да немамо адекватне политичаре да ријеше тај проблем", истиче Стевандић.

Говорећи о закону о невладиним организацијама у Српској, чије доношење је најавио предсједник Републике Српске Милорад Додик, Стевандић је рекао да све озбиљне земље имају такав закон и да се Уједињена Српска залаже за апсолутну контролу трошења новца, како домаћих, тако и страних невладиних организација.

"Ово мора бити транспарентно и ту област треба уредити. То што се о овом закону дигла галама говори да у тој области има одређене нетранспарентности", рекао је Стевандић.

Говорећи о најављеној блокади саобраћаја у Републици Српској због повећане цијене горива, Стевандић је замолио оне који протестују да омогуће рад полицајаца, хитне помоћи, ватрогасаца и комуналнуих служби, јер ће у супротном чинити кривично дјело.

Он је оцијенио да цијене горива јесу високе, да би могле бити ниже, али да то зависи од цијена горива на свјетском тржишту. "Имамо се право бунити ако нешто поскупи, или ако не појефтини, али то не смије бити злоупотријебљено", оцијенио је Стевандић.

Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да институције БиХ, уколико нису способне да врше надлежности које су на њих пренијели ентитети, треба да их врате ентитетима који су се раније боље носили са разним проблемима, укључујући мигрантску кризу.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић рекао је да су спорт, навијачи и љубитељи фудбала "жртве" због тога што Фудбалски клуб "Борац" није добио лиценцу за учешће у Премијер лиги БиХ.