latinica  ћирилица
11/06/2018 |  09:21 ⇒ 09:25 | Аутор: Б92

Седам ствари које би требало да знате ако патите од алергија

Алергије су данас велики проблем због ког пати све већи број људи. О алергијама се много тога зна, али неке ствари су још увијек обавијене велом нејасноћа. Доносимо вам преглед најновијих открића која ће вам појаснити много тога о алергијама.

"Никад горе"

Сваке године чујемо да је ово најгоре вријеме за алергичаре. Да ли је то истина или само претјеривање? Стручњаци кажу да је то истина и то због тога што се клима уистину мијења, а то погоршава ситуацију за алергичаре.

Не будите сам свој љекар

Многи људи мисле да су алергични на разне ствари, али то не мора бити истина. Најбоље је да вас тестира стручњак, једино тако ћете открити на шта сте заиста алергични. Ако сами себи глумите љекара, могли бисте само да погоршате ситуацију.

Опрезно с лијековима

Неким људима уобичајени лијекови против алергија, односно они који би требало да смање симптоме алергија, не помажу.

Лијекови су врло индивидуална ствар па би било добро да са љекаром покушате да одаберете онај који вам највише одговара, а не да их сами бирате.

Инјекције

Алергијске инјекције помажу многим људима, али оне ипак нису за свакога. Ако сте, рецимо, алергични искључиво на амброзију, онда је то једносезонска алергија и у том случају инјекције се не препоручују. Оне су боље за особе које пате од више врста алергија и у више сезона.

Лијечење на вријеме

Иако су свјесни да имају алергију, многи људи не почну с лијечењем на вријеме па им се неугодни симптоми још више погоршају. Немојте то себи допустити јер је ситуацију тешко поправити када симптоми једном крену...

Опрез с килограмима

Алергичари ово не воле баш да чују, али они морају бити опрезни с килограмима, посебно они које мучи астма. Вишак килограма утиче на рад плућа па ситуација може постати озбиљна, упозоравају стручњаци.

Непримјетна алергија

Зачуђени сте јер су вам се алергије појавиле тек у позним годинама? Врло вјероватно сте имали симптоме још у дјетињству, али их нисте примјећивали, односно нисте их повезивали уз алергију. Примјера ради, бронхитиси из дјетињства вјероватно су били узроковани астмом.