latinica  ћирилица
11/06/2018 |  12:06 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Да ли ће нам због одласка младих школски објекти опустити?

Град Бијељина се развија, али стопа наталитета је негативна па је у школама све мање ђака. У 12 централних основних школа и 35 подручних одјељења, овог прољећа уписан је 931 првачић - 46 мање него прошле године. У градским школама број ђака првака осцилира али у сеоским срединама стално опада. У четири подручна одјељења није уписан ниједан првачић, а у четири само по један шестогодишњак.

У западном дијелу Семберије учионице ће и ове јесени бити полупразне. Школа "Стеван Немања" у Горњем Драгаљевцу некада је уписивала 80 првачића, а ове године свега 33. У два подручна одјељења није уписан ниједан првачић, а у два села само по један ђак. Комбинована одјељења су неминовност, а у скоријој будућности пријети и затварање појединих школа.

"Замислите сад трокомбинације, четворокомбинације или петокомбинације, ако у неким случајевима кад не буде испод десет ученика од првог до петог разреда. Можете замислити како је учитељу радити у том случају", каже Ђоко Аничић.

Рушевни сеоски школски објекти замијењени су новим али нема дјеце.

Ђаци прваци "осипају" се и у градским школама, једино школа "Кнез Иво од Семберије" имаће једно одјељење више шестогодишњака, па ће наставу похађати у три смјене.

"Прошле школске године имали смо уписано 164 ученика у први разред, ове имамо 30 ученика више, то је буквално више од једног одјељења", рекла је Светлана Жугић, педадогица у ОШ #Кнез Иво од Семберије" Бијељина.

И у школама у Јањи, Главичицама и Црњелову незнатно је повећан број првачича, а у свим осталим школама их је мање.

Када се подвуче црта, ове јесени остаће празне још двије учионице.

"Углавном се ради о паду ученика по сеоским школама и један значајан пад је у ОШ "Јован Дучић", истиче Љубица Млађеновић из Одјељења за друштвене дјелатности Града Бијељина.

Пронаталитетне мјере могле би да дају резултате дугорочно, али чињеница је да ћемо имати све мање дјеце у школама јер је 1999. године у Српској рођено 14.000 беба, а прошле нешто више од 9.000.

Људи у репродуктивној доби одлазе са ових простора. Треба предузуети низ мјера на подизању свијести и одговорности, јер рађање дјеце није економско питање.

"Због трке за профитом и удобношћу људи не желе дјецу, а ми имамо с друге стране и озбиљне организације које се баве да се са ових простора што више људи исели, подсјетићу јавност, није никаква тајна да поједине западне земље финансирају пројекте под називом "миграцијама до развоја", рекао је Димитрије Ћеранић, професор породичног права.

Прије десетак година у Бијељини није било довољно простора за све средњошколце, а сада има мјеста и за ученике из околних градова. Да ли ће нам због одласка младих школски објекти опустити?