latinica  ћирилица
11/06/2018 |  12:06 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Петровић: Подржати формирање заједничке српске листе за ФБиХ

Савез независних социјалдемократа, Демократски народни савез и Социјалистичка партија покренули су иницијативу за формирање заједничке српске листе у Федерацији БиХ, коју могу подржати сви политички субјекти који имају изабране званичнике у ФБиХ, а регистровани су у Републици Српској, изјавио је генерални секретар СНСД-а Лука Петровић.
Лука Петровић - Фото: СРНА
Лука ПетровићФото: СРНА

"Сви политички субјекти који су регистровани у Републици Српској, а учествују у власти у ФБиХ и тиме помажу народу, треба да направе заједничку листу и заједнички се покушају изборити за више мандата у кантоналним скупштинама и федералном Парламенту", наводи Петровић.

Он каже да се пред изборе увијек појављују политички субјекти којих до тада није било у Федерацији БиХ, гдје "покушавају узети јефтине поене на причи да су борци за српски народ", а то су, како тврди, "прије свега СДС и ПДП".

Одговарајући на питање да ли су све српске странке позване да формирају заједничку листу, Петровић каже да је логично да у српској листи треба да учествују сви субјекти из Републике Српске који имају изабране представнике у ФБиХ.

"Очекујемо апсолутну подршку народа у Федерацији, али позивамо и дијаспору да подрже јединствену српску листу. Ово је посљедња шанса да се изборимо за права и нормалан живот Срба у ФБиХ, те попунимо Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ", наводи Петровић.

Извршни секретар СНСД-а за Федерацију Горан Броћета каже да је СНСД, као највећа странка у ФБиХ, отворен за заједничку српску листу.

"Ми смо потенцирали окупљање странака о овом питању. Мислим да се већина странака слаже да требамо наступити заједно да бисмо побољшали положај српског народа", истиче Броћета, који је и начелник Дрвара.

Он вјерује да ће ускоро бити постигнут договор о овом питању.

Недавно је и Координација Срба Мостар позвала све политичке субјекте из Републике Српске да формирају заједничку листу у ФБиХ, а то је у неколико наврата чинио и предсједник Одбора за Србе у дијаспори и региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Они су указали да је заједнички наступ једина шанса да буде остварен неки резултат, те упозорили да су ови избори можда посљедња шанса да буде направљен искорак у ФБиХ.