latinica  ћирилица
11/06/2018 |  13:58 | Аутор: СРНА

Ђурић: СБ УН-а треба редовно да се бави Косметом

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да безбједносна ситуација на Космету даје пуно оправдање да се Савјет безбједности УН редовно бави проблемима на Косову и Метохији, у форми разматрања редовних тромјесечних извјештаја шефа Унмика.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је помоћници генералног секретара УН за мировне операције Бинту Кејти рекао да посебну забринутост изазива чињеница да представници албанске политичке елите у Приштини све учесталије иступају са пријетећим, ратоборним изјавама, што не доприноси стварању стабилног окружења у региону.

Он се посебно осврнуо на серију напада на Србе који су се догодили у протеклих неколико седмица, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Ђурић је нагласио да међународна војна мисија Кфор остаје кључни гарант мира и безбједности српског народа у покрајини.

Он је информисао делегацију УН са током дијалога Београда и Приштине, нагласивши да Приштина више од пет година блокира успостављање Заједнице српских општина, на коју се односи шест од петнаест тачака првог бриселског споразума.

Састанку су присуствовали и шеф Канцеларије УН у Београду Симона-Мирела Микулеску, као и шеф Мисије УН на Косову и Метохији Захир Танин, наводи се у саопштењу.