latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:16 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Кошарац: Савјет министара се понаша бахато према грађанима Сребренице

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да је срамота што Савјет министара није испунио обећање из 2015. године и што општини Сребреница није уплатио 2.000.000 КМ за пројекте развоја привреде и инфраструктуре у тој општини.

"Савјет министара БиХ понаша се неразумно и бахато према грађанима Сребренице, остављајући их без средстава обећаних на Инвестиционо-развојној конференцији, као и без икавог објашњења зашто обећање није испуњено и новац није уплаћен", поручио је Кошарац након посјете општини Сребреница и разговора са начелником ове локалне заједнице Младеном Грујичићем.

Он је нагласио да је Република Србија у потпуности испоштовала све што је обећала јер је општини Сребреница у протекле три године донирала укупно шест милиона евра.

"Два милиона евра Србија је уплатила одмах након Инвестиционо-развојне конференције, у мандату начелника Ћамила Дураковића, док је у мандату начелника Младена Грујичића уплаћено још четири милиона евра и то подједнако за пројекте који су донијели корист и српских и бошњачким становницима Сребренице", прецизирао је Кошарац.

Према његовим ријечима, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његов замјеник Мирко Шаровић јавности и грађанима Сребренице дугују објашњење и одговор на питање зашто обећани новац није уплаћен.

"Желио бих да вјерујем да није ријеч о бојкоту српског начелника општине Сребреница. Ако јесте, онда је то још већа срамота и дрскост Дениса Звиздића, а још више Мирка Шаровића", нагласио је Кошарац.

Он је додао да је и Влада Републике Српске у протекле три године на различите начине помагала општини Сребреница, уложивши у развој ове општине више од 40 милиона КМ.

"Желим да похвалим рад наченика Грујичића, који је, заједно са својим тимом и у сарадњи са владама Републике Српске и Србије, значајно поправио квалитет живота и стандард грађана Сребренице", рекао је Кошарац.

На питање како коментарише позив ратног команданта Сребренице Насера Орића упућен Бошњацима да се вечерас окупе у Коњевић пољу на, како организатори тврде, највећем ифтару на Балкану, Кошарац је рекао да нико у Републици Српској нема ништа против вјерских окупљања и обављања вјерских дужности било које конфесије.

"Ако ће тај догађај послужити за слање политичких порука, онда то није добро и корисно, прије свега за бошњачке повратнике, а онда и за све грађане Подриња и Републике Српске. Што се Орића тиче, он је одавно требало да буде у затвору и одговара за злочине које је починио над српским становништвом Подриња. Очекујем да ће, након поновљеног процеса пред Судом БиХ, тако и бити", закључио је Кошарац.