latinica  ћирилица
11/06/2018 |  16:28 ⇒ 12/06/2018 | 09:43 | Аутор: РТРС

Мигрантска криза пред ескалацијом, Додик упозорава: Највећа одговорност на нивоу БиХ

Мигрантска криза пријети да ескалира. Док надлежне институције на бх. нивоу и даље затварају очи пред овим проблемом, стотине илегалих миграната свакодневно улазе у БиХ.

Из Граничне полиције БиХ упозоравају да им за квалитетну контролу границе недостаје још 500 полицајаца; стручњаци за безбједност да је међу мигрантима и значајан број џихадиста и бивших припадника "Исламске државе", који могу бити велики безбједносни проблем.

Гранична полиција БиХ, током ове године, предузела је мјере према више од шест хиљада држављана високог миграционог ризика на подручју источне Херцеговине, Зворника и Вишеграда. Враћено их је око 4.000, а још 2.000 откривено непосредно након преласка границе.

Само на подручју које покрива ПУ Требиње, границу је прешло 1.350 миграната који, од прије неколико дана, не могу бити предати Јединици Граничне полиције, него Јединици за послове са странцима.

"То ће, убудуће, стварати проблем трошкова превоза и ангажовања Јединице за подршку. Очито да службе на нивоу БиХ, додатно компликују проблем мигранат", истакао је начелник ПУ Требиње Жарко Лакета. Он је додао да тај проблем треба рјешавати на нивоу БиХ, а не спуштати на ниже нивое, да појединачно рјешавају проблем миграната.

Да су бх. институције неспремно дочекале ову кризу, одавно упозорава и предсједник Српске Милорад Додик. Сматра да оне сада сносе и највећу одговорност.

"Далеко прије требало је обезбиједити предуслове, не сада када је врх те кризе. Требало је обезбиједити осигурање граница, тражити информације у региону. Умјесто тога, заједничке инстиуције су полемисале с нама, када смо их упозоравали на то. Сада имамо заједнички и, наравно, озбиљан проблем",нагласио је Додик.

Немар заједничких институција, када је ријеч о овом проблему, можда и највише осјетили су у Великој Кладуши, која је постала главно мјесто окупљања миграната. У општини кажу да су, умјесто било какве помоћи, добили само игнорантски став и манипулисање бројем миграната.

"Оно што и даље очекујемо од државе јесте да се пробуди и да схвати да то заиста се дешава унутар БиХ", изјавила је портпаролка општине Велика Кладуша Едина Абдић Плехо.

Проблем ће бити све већи, јер Хрватска не намјерава да отвори границу. Потпуно затварање границе најавила је и Италија, а од раније је готово немогуће ући у Мађарску, Шпанију, Малту или Француску, па балканска рута за мигранте остаје најизвјеснија опција у покушајима да се домогну западне Европе. Ако мигранти буду пристизали овим темпом, до краја године у БиХ ће их бити више од 20 хиљада, упозоравају аналитичари. Тврде да није ријеч о избјеглицама, већ мигрантском џихаду.

"Најбогатије исламске земље - као и прије три године, усмјеравају нови мигрантски цунами ка Балкану. Ово је стратешка операција са несагледивим геополитичким, демографским и културним послљдицама. Циљеви те операције савршено су јасни из историје ислама као геополитичког пројекта", тврди политички аналитичар Срђа Трифковић.

Николај Плотњиков из Института за оријенталне студије при Руској академији наука сматра да са мигрантима долази и велики број припадника Ал – каиде и Исламске државе, те да не треба искључити могућност да неки добију и налоге за напад у БиХ. Зато усаглашено сузбијање илегалних миграција свим средствима, није само право и обавеза, већ и егзистенцијално питање, закључују стручњаци.