latinica  ћирилица
12/06/2018 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Ди Мајо: Одлука Шпаније да прихвати брод прекретна тачка

Замјеник премијера Италије Луиђи Ди Мајо рекао је да одлука Шпаније да прихвати мигранте представља прекретну тачку у европској мигрантској кризи.

Ди Мајо је рекао и да одлука шпанског премијера Педра Санчеса да допусти броду са 629 миграната да пристане у Валенсији ставља ријечи солидарности европских земаља у праксу, преноси АП.

"Од сада, Италија није сама и надамо се да ће и други европски лидери пратити Санчесов примјер", поручио је Ди Мајо на свом Фејсбук налогу.

Шпанија је данас прихватила брод са 629 миграната који се нашао у центру међународног спора пошто су претходно одбиле да га приме Италија и Малта.

Канцеларија шпанског премијера наложила је властима да дозволе да брод пристане у Валенсији.

"Наша је дужност да избјегнемо хуманитарну катастрофу и да понудимо безбједну луку за те људе", наводи се у саопштењу.

Шпанија жели да испуни своје међународне обавезе у случају хуманитарне кризе, истиче се у саопштењу.

Брод Акваријус хуманитарне организације СОС Медитеран нашао се у средишту политичког спора. Пловио је међународним водама Медитерана чекајући одобрење да негдје пристане.

Медицински радници су упозорили да ће до вечерас нестати хране на броду.

Претходно су Европска комисија и Агенција УН за избјеглице затражиле од власти Италије и Малте да што прије ријеше проблем миграната који се налазе на броду у међународним водама Средоземља, јер ниједна земља није хтјела да им дозволи улазак.

- Говоримо о људима... Приоритет власти обје земље Италије и Малте, треба да буде обезбјеђивање неопходне његе овим људима - рекао је портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас.

Више од 600 миграната налази се на овом броду, а међу њима је 123 малољетника без пратње одраслих, 11 дјеце и седам трудница.