latinica  ћирилица
12/06/2018 |  10:47 | Аутор: СРНА

Дамјановић: Задовољни смо резултатима експерименталне мале матуре

Резултати експерименталне мале матуре, коју су полагали ученици деветих разреда из 21 основне школе у Републици Српској, на нивоу су резултата свих држава у окружењу у којима се полаже мала матура, рекао је Срни директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.
Предраг Дамајновић - Фото: Press
Предраг ДамајновићФото: Press

Он је рекао да је проценат ријешености тестова на експерименталној матури, спроведеној прошле седмице, из математике 42,74 одсто, а из српског језика и књижевности 56,02 одсто.

Дамјановић каже да је експериментална мала матура реализована међу 1.718 ученика и то 6. јуна из српског језика, а 8. јуна из математике.

"С обзиром на то да се први пут спроводи и да су ученици имали трећину задатака који нису из збирке, то су резултати из математике и српског језика на нивоу резултата свих држава у окружењу гдје се спроводи мала матура. Задовољни смо", поручио је Дамјановић.

Он је рекао да се приликом одабира школа водило рачуна да се оне налазе у градским, приградским и сеоским срединама, као и да имају велики број ученика, оптималан број ученика и мали број.

Дамјановић је навео да је Републички педагошки завод изабрао наставнике који су тестирали ученике, оне који су прегледали тестове и наставнике супервизоре, а у свакој школи су савјетници из Завода били супер-супервизори.

"Задовљни смо чињеницим да је спровођење експериментале мале матуре протекло без проблема и у складу са упутствима, те да је више од 98 одсто ученика приступило тестирању", рекао је он.

Дамјановић каже да ће, на основу анализе резултата, бити извршене адекватне припреме за наредну годину.

Он је додао да је Министарство просвјете и културе Републике Српске најавило да ће мала матура у свим основним школама у Српској, највјероватније, бити уведена школске 2021/2022. године.