latinica  ћирилица
12/06/2018 |  11:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Куочи: Резолуција 1244 је наша Библија

Резолуција 1244 је наша Библија, и ми смо овдје на основу 1244 и док је она на снази ништа се у основи неће промијенити, рекао је командант КФОР-а Салваторе Куочи.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Салваторе Куочи је оцијенио да је безбједносна ситуација на читавом Косову мирна и стабилна и да у том погледу нема већих разлика између југа и сјевера Косова.

- Нема знакова или доказа о било каквом ризику или неком насилном догађају за било ког грађанина на Косову. Међутим, ако буде било каквог упозорења за нарушавање безбједносне ситуације, КФОР је спреман да предузме све мјере да би Косово било сигурно - рекао је Куочи на РТК 2.

Говорећи о бројним инцидентима у протеклих мјесец дана у којима су жртве били Срби и њихова имовина, рекао да је ситуација за сада под контролом, као и да КФОР процјењује да ли су ови случајеви етнички мотивисани или не.

Према његовим ријечима, ти догађаји не представљају пријетњу за безбједност Косова, иако доприносе повећању тензија.

-. Ми рачунамо на свакога у региону да покаже умјереност, зато што је у овом тренутку веома значајно да не буде ескалације у том смислу. До сада је све било у реду, тако да не желимо да било који инцидент буде коришћен или злоупотребљен да би повећао тензије - рекао је Куочи.

Важно расвијетлити убиство Оливера Ивановића

Упитан о рјешавању убиства лидера грађанске иницијативе "Слобода, правда, демократија" Оливера Ивановића, одговорио је да КФОР не учествује у њој, али да је спреман да то учини уколико се то затражи од те војне мисије.

Како је оцијенио, у безбејдносном смислу за читав регион је веома важно да се ово убиство расвијетли.

- Мислимо да је од велике важности да се пронађу починиоци овог убиства, пошто је то нешто што би требало ријешити због безбједности читавог региона и да се такође гарантује спровођење и функционисање закона и на сјеверу Косова - рекао је Куочи и додао да би било значајно да Београд и Приштина раде заједно на рјешавању тог случаја.

Упитан да прокоментарише случај изградње магистралног пута у близини Манастира Високи Дечани и каква ће реакција КФОР-а бити ако се настави градња, Куочи је рекао да се то тренутно не дешава и да читава међународна заједница, а не само КФОР, раде на томе.

Говорећи о намјери Пришитне да трансформише Косовске безбједносне снаге у ОС Косова, оцијенио је да би то требало да се догоди путем уставних промјена, као и да ће КФОР, уколико дође до те трансформације путем закона, а не и кроз реформу устава, преиспитати своју мисију.

- То ће бити предмет одлуке НАТО комисије. То је политички ниво и то ће се десити на нивоу НАТО-а. Резолуција 1244 је наша Библија, и ми смо овде на основу 1244 и док је она на снази ништа се у основи неће промијенити - закључио је  Куочи.