latinica  ћирилица
12/06/2018 |  12:36 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Хрватска за договор око Превлаке

Хрватска Влада саопштила је да је спремна за договор са Црном Гором о Превлаци, као и да су промијенили састав комисије за границе и о томе обавијестили Црну Гору, јављају црногорски медији.
Превлака - Фото: nezavisne novine
ПревлакаФото: nezavisne novine

"Ми смо 2006. донијели одлуку о признању Црне Горе као суверене и независне државе. Уз одлуку о признању донесена је и изјава Владе Републике Хрватске према којој се очекује дијалог у циљу проналажења трајног рјешења", саопштено је из хрватске Владе.

Простор спорног полуострва функционише на основу Привременог споразума о Превлаци од 2002. године. Двије владе су се у то вријеме договориле да отворе процес договора о трајном решењу, јер у члану два споразума стоји да одредбе протокола ни на који начин не прејудицирају разграничење двије државе, преносе медији.

Шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић изјавио је раније да Црна Гора нема посебног разлога да жури са рјешавањем овог питања.

"Али, смо сасвим отворени да почнемо заједнички да га рјешавамо. Ми смо у региону навикли да нам рјешења доносе други, али мислим да земље попут Хрватске и Црне Горе то могу саме да ураде. Ако то не будемо могли да донесемо заједно, слиједи нам међународна арбитража", рекао је тада Дармановић.