latinica  ћирилица
12/06/2018 |  21:44 ⇒ 13/06/2018 | 11:40 | Аутор: РТРС

Влада Српске на наредној сједници разматраће питање цијена горива

Влада Републике Српске сутра ће расправљати о цијенама горива и евентуалним интервенцијама, најавила је предсједница Владе Жељка Цвијановић. Истовремено, из МУП-а Српске апелују на грађане да протест изражавају у складу са законом.

Из МУП-а Српске саопштено је да ће санкционисати све који не буду поштовали прописе у буду чинили прекршаје непрописног заустављања и паркирања возила. 

"Ми смо јуче санкционисали 142 учесника у протестима. Осим Закона о безбједности саобраћаја, овдје се крши и Закон о јавном окупљању, гдје је дефинисано на који начин се грађани могу окупљати и изразити своје задовољство или незадовољсто", рекао је директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

Портали преносе снимак на којем се види како учесници протеста 10. јуна покушавају да онемогуће пролаз возилу Хитне помоћи. На снимску се види да прилазе возилу, отварају врата и тек када су видјели да је унутра болесник пустили су ауто да прође. Предсједница Владе Српске, Жељка Цвијановић, каже да подржава свакога ко изражава своје мишљење, али да не подржава ситуацију у којој је због тога блокиран саобраћај и онемогућено пацијентима да дођу до здравствених установа. 

"Да свако има право да изрази своје незадовољсто, има. Наравно да свако има право, али морамо водити рачуна да ли ми ометамо све друге грађане или људе у потреби какви су болесници", поручила је Цвијановић.

Упоређујући цијене горива на бензинским пумпама у региону, према посљедњим промјенама, у БиХ је и даље најнижа. У распону је од 1,18 за дизел до 1,23 евра за бензин. Цијена барела нафте на свјетском тржишту је око 76 долара, док је у исто вријеме прошле године била око 48 долара.

Професор Економског факултета у Сарајеву тврди да повећање цијена горива у БиХ није посљедица усвојених акциза на гориво, већ раста цијене барела нафте на свјетском тржишту, напомињући да БиХ и даље има најнижу цијену горива у Европи.

"Цијена нафте је у посљедњих неколико мјесеци порасла на свјетском тржишту и то неколико пута и досегла је цијену од 80 долара по барелу, а директна је посљедица да је и код нас гориво поскупило три, четири пута. Међутим, БиХ и даље има најјефтиније гориво у Европи", истакао је професор на Економском факултету Универзитета у Сарајеву Мурис Чичић.

Влада Српске већ у четвртак ће разматрати информацију Министарства трговине и туризма у вези са цијеном горива и евентуалним интервенцијама. Предсједница Владе жали што је цијена горива повећана. Појашњава да је једно повећање било у вези са акцизама, а након тога услиједило је ново условљено цијеном на глобалном тржишту, на шта Српска не може да утиче.

"Постоји простор да се интервенише без обзира на отворено тржиште и правила тржишне економије. У одређеним ситуацијама, врло јасно прописаним, можете да интервенишете. Познато је да су овдје биле доношене одређене одлуке ограничења марже када је ријеч о појединим намирницама за општу употребу", нагласила је премијерка Српске.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да сматра да има простора да цијена горива у Републици Српској буде мања. Ђокић је потврдио да је прије неколико дана покренуо то питање и да сматра оправданим да Влада Републике Српске о томе разговара и заузме одређене ставове.