latinica  ћирилица
13/06/2018 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Вучић замолио Њемачку да саслуша жеље Београда

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је наду да ће Европа оставити отворена врата за Србију, те замолио Њемачку да прије одлука о Србији покаже да жели да саслуша оно што Београд жели.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

- Али, наравно, одлука је увијек на вама - рекао је Вучић, обраћајући се на церемонији полагања капсуле у темеље нове зграде Амбасаде Њемачке у Београду.

Он је истакао да су Србији потребни мир и стабилност, као и договори са комшијама и са онима са којима никада није на озбиљан начин разговарала.

- Разговарали смо зато што смо били притиснути. Морамо, не само да чујемо, него и да саслушамо друге, као што морамо да их замолимо да саслушају нас. И то је једина молба нашим њемачким пријатељима да прије него донесу одлуке о Србији, покажу поштовање према њој и да желе да саслушају оно што Србија мисли и жели - додао је Вучић.

Он је изразио наду да ће Европа оставити отворена врата за Србију која жели да буде дио Уније, али и да покаже одлучност у мијењању себе и сопствених навика, у мијењању односа према будућности.

Вучић је оцијенио да се сви, ма колико говорили о будућности, некако увијек осврћу на теме из прошлости, али да Србија треба да побјегне од завјереничких теза и тема и да размишља како да гради своју земљу.

Вучић је рекао да су односи Србије и Њемачке у прошлом вијеку били динамични, са успонима и најтежим падовима, али да су данас на највишем нивоу у савременој историји, квалитетни и садржајни, те да у наредних 20 година нико не може да промијени да ће Њемачка бити први трговински партнер Србије.

Он је захвалио њемачкој канцеларки Ангели Меркел, наводећи да је она својом одговорношћу, озбиљношћу и посвећеношћу допринијела очувању мира и безбједности у региону, посебно кроз "Берлински процес".

- Не постоји ништа важније и значајније од мира и стабилности и то није флоскула - рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија спремна за јачање и унапређење свеукупне билатералне сарадње и да се нада да ће то бити жеља и Њемачке, којој је захвалио за подршку Београду на европском путу, наводећи да је Србија у тај пут уложила много и показала обиљност у рјешавању проблема.

- У многим областима, као што су људска права, поједине чланице ЕУ су на нижем нивоу него Србија, а неке чак и економски. Али, ми морамо да се мијењамо, поправљамо, да ситуацију у Србији унапређујемо и размишљамо о својој будућности - истакао је Вучић.