latinica  ћирилица
13/06/2018 |  18:39 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Рогатица: Након отварања дома за стара лица, капитал уложио у фарму музних крава

Након што је прије 11 година у Рогатици отворио Дом за стара лица, Споменко Кајтаз, одлучио је да капитал стечен у Њемачкој инвестира у фарму музних крава. У мљекари Пађени из Билеће, препознао је одговорног партнера.

Пољопривредно добро Кајтаз је регистровано, и мада је штала још у изградњи, четири радника већ су запослена. Обучавају се на савременој механизацији, јер све мора бити спремно за јесен, када ће стићи стотину грла музних крава. Мада се у Њемачкој бавио угоститељством, Кајтаз се побринуо да стекне искуство и у будућем послу.

"Радио сам у Њемачкој на фармама. Штала, крава и село  - то није прича од 50 година, то је озбиљан посао који уз савремену механизацију није напоран. То је посао као и сваки други од којег можете да направите фирму", каже Кајтаз.

За мљекару "Пађени" Кајтаз каже да је фирма са завидним потенцијалом и за европске стандарде.

"Ми у мљекари можемо прерадити око 100 хиљада литара млијека, а откупљујемо из 20 општина. Не треба се бојати за будућност прераде млијека, бар не по оној стратегији коју ми развијамо. Сваки кооперант је код нас добро дошао", истиче Ненад Вукоје, власник мљекаре „Пађени“ из Билеће.

Кајтаз каже да са овом мљекаром нема потписан уговр.

"Још нема уговора, али мислим да с њима и не треба никакав уговор јер је Вукоје човјек од ријечи", додао је.

„Пађени" су позитивно утицали и на ову инвестицију, али и на развој сточарства у Рогатици. У локалној заједници размишљају да пољопривреднике снажније подрже.

"Ми за сада издвајамо ситне стимулације за производњу млијека које нису довољне. трудићемо се да у наредном периоду, како се буде повећавала производња, боље стимулишемо и помогнемо пољопривреднике", каже Милорад Јагодић, начелник општине Рогатица.

У инвестицију која је у јеку, шталу и откуп имања, Споменко Кајтаз до сада је уложио више од 350 хиљада марака.