latinica  ћирилица
13/06/2018 |  22:49 ⇒ 22:53 | Аутор: РТРС

Влада Српске бројним мјерама помаже пронаталитетну политику

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада настојала да помогне пронаталитетну политику увођењем разних мјера, а једна од њих је накнада од 405 КМ мјесечно за незапослене породиље.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је навела да Република Српска са популацијом од 1,2 милиона становника нема комодитет да се било кога одрекне.

Говорећи о демографској структури, премијер Српске је рекла за РТРС да је са пословном заједницом направљен аранжман за запослене породиље, посебно оне из реалног сектора, да Влада преузме рефундацију породиљског одсуства у бруто износу, умјесто ранијег финансирања нето износа примања.

"Имали смо у виду незапослене, али и запослене породиље, рачунајући и на то да су рањивије жене које раде у реалном сектору јер више зависе од воље неког појединца, директора и власника, него што је то у јавном сектору", објаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада, још док је премијер био Милорад Додик, увела бесплатне уџбенике за дјецу првог и другог разреда основних школа, као и за дјецу из вишечланих породица свих девет година ако су одлични ученици, што нема нигдје у региону.

Као мјеру подршке породици и студентској популацији, Цвијановићева је навела да је свих година, упркос тешкој кризи, одржана ниска цијена студирања, јер се Влада никада није сагласила са захтјевом да се повећа уписнина на факултетима, као и да је та уписнина и до 11 пута мања него у окружењу.

"Све су те мјере врло плански рађене. И наравно да је жалосно да данас размишљате о ономе што је најважније, а то је људски потенцијал и да осјећате да ту има проблема. Доста су миграције нарушиле ту слику, али сигурна сам да ће се многи враћати", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је обавеза институција да заједно са својим партнерима у социјалној сфери доносе рјешења и праве амбијент да сутра неко који је отишао зато што можда није био задовољан јер није било посла, има могућност да ради.

"Неопходан је активизам, без свакодневног труда нема помјерања. Ми смо доста тога помјерили, али се не осврћем на то пуно, као што се не осврћем пуно ни на то шта каже опозиција, јер ово гдје смо ми је практични терен, ми смо власт готово 13 година и ту се дешава стварни живот. Лако је бити опозиционар, одржите слово, обећате како ће планета бити ћошкаста, а не округла кад ви будете власт и идете кући", навела је Цвијановићева.

Напомињући да је власт у Српској била суочена са сталним покушајима да се опструишу институције, да се заустави рад парламента, па чак и сада са блокадама саобраћајница, Цвијановићева је нагласила да је Влада спремна на све изазове.

"Овдје кад погледате неко кретање, увијек видите исте актере. Није могуће да је све случајност а да није политизација. Овдје има једна оркестрирана прича која треба стално да прави неки неред, да стално држе неку тензију. Оно што је на институцијама јесте да буду институције, држава мора бити држава, органи морају да раде свој посао. Не можете на свако мало кретање да показујете слабост или емоције. Поштујем свакога ко хоће да изрази своје незадовољство, ако закон каже како да то радите", поручила је премијер Српске.

Цвијановићева је нагласила да су институције највећа вриједност Републике Српске, да морају да раде свој посао и да немају комодитет да буду ни слабе, ни слабашне, те да грађани воле ефикасне институције у сваком погледу.

Говорећи о најављеном законском рјешењу о финансирању невладиних организација, Цвијановићева је рекла да је још прије три, четири године ово питање помињано, те да је тада прављена верзија под другим називом, која је у ствари представљала превод 80 одсто америчког закона који је дуго на снази.

Тај закон, навела је она, третира свакога ко се бави одређеним активностима, а новац добија из иностранства.

Она је објаснила да су према том закону такве невладине организације дужне да кажу које активности проводе, ко су, како се финансирају, те да су сви такви подаци доступни на сајту америчког Министарства правде.

"Ако је нормално да страни адвокати који раде за Републику Српску добију новац из Српске и нађу се на том сајту, зашто је проблем да тако нешто имамо и овдје. То је увођење реда, а не удар на било какву слободу медија. Овдје нема ничега чак ни реваншистичког, ово је приступ да уредите једну област и многе земље имају такве законе и регулативу те врсте", појаснила је Цвијановићева.