latinica  ћирилица
14/06/2018 |  09:06 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Бањалука: Нова дионица Источног транзита званично у функцији (ФОТО/ВИДЕО)

Новоизграђена дионица Источног транзита у Бањалуци, на чију се градњу чекало дуже од 30 година, данас је и званично пуштена у промет.

Отварању новоизграђене кружне раскрснице и новог дијела Источног транзита присуствовала је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске, потпредсједник НСРС Ненад Стевандић, представници градских власти те бројни директори јавних предузећа.

Цвијановићева је изразила задовољство што је данас озваничила завршетак радова, али и наставак нових. Она је нагласила да је овај пројекат резултат добре сарадње Владе и града Бањалука, те јавног предузећа Путеви, које је било инвеститор.

- Сваки пут када имате успјешну сарадњу два нивоа власти можете да кажете да је посао одлично урађен - рекла је Цвијановићева новинарима.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Према њеним ријечима, овај пројекат је дуго био међу приоритетима и на њега се чекало више од 30 година.

- Као Република смо изашли из проблема које смо раније имали и данас је много лакше улагати у овакве пројекте. Захвална сам на стрпљењу свима који су овдје дуго чекали да ова саобраћајница буде изграђена - рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је рекла да је Српска финансијски стабилна због чега је Влада у могућности да инвестира више од 120 милиона КМ широм Републике у пројекте који су евидентирани као приоритетни.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић подсјетио је да данас почиње изградња новог моста на локацији Зеленог моста у насељу Обилићево, те да ће се његовим завршетком и коначним спајањем Источног и Западног транзита, источни дио града у саобраћајном смислу у потпуности отворити.

Игор Радојичић (Фото: РТРС)

Радојичић је, након свечаног отварања, рекао новинарима да се завршетком ових радова отвара источни дио града, те да Старчевица и Обилићево добијају модерну раскрсницу.

- Данас почиње и изградња новог моста на локацији старог Зеленог моста. Рок за завршетак радова је децембар, а вриједност је нешто мања од пет милиона КМ - рекао је Радојичић.

Ненад Нешић (Фото: РТРС)

Директор ЈП Путеви Републике Српске Ненад Нешић, рекао је да је изградња кружне раскрснице у Ребровцу и транзитног пута укупно коштала више од 1.240.000 КМ.

- Уз пројекат који је завршен, мост који данас почиње да се гради, спајање Источног и Западног транзита, ове године планирано је још неколико инфраструктурних пројеката у граду на Врбасу - истакао је Нешић.

Пуштањем ове саобраћајнице, заједно са новим кружним током у Ребровцу, биће знатно убрзан саобраћај у граду и смањене гужве.

Ова саобраћајница дуга је 440 метара, а пројекат, вриједан 805.000 КМ, реализован је у сарадњи са Путевима Републике Српске.

Ради се о првој фази изградње ове саобраћајнице, чију су градњу деценијама кочили неријешени имовинско-правни односи.

У другој фази, уз нови дио транзита, који ће се настављати до стадиона ФК Напријед, биће изграђене и бициклистичка и пјешачка стаза.

Истовремено, пјешачка и бициклистичка стаза ће у другој фази бити грађена кроз парк уз стари дио Источног транзита.

Нова дионица Источног транзита спојена је на Улицу Мајке Југовића новоизграђеним кружним током.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је раније да ће, пуштањем ове саобраћајнице и новог кружног тока код Ребровца, гужве и загушења у јутарњи и поподневним "шпицевима" постати прошлост, како за мјештане Старчевице и Обилићева, тако и за сва возила која су у транзиту кроз Бањалуку.

- Значај ове дионице је од изузетне важности, будући да ће, након изградње новог Зеленог моста, практично бити повезани Источни и Западни транзит, односно направљена обилазница око града, која ће знатно растеретити саобраћај - рекао је Сандић.

Према његовим ријечима, током године почеће радови и на изградњи ове дионице.

Данас је озваничен и почетак радова на уклањању конструкције дотрајалог Зеленог моста и изградње новог, у шта ће град уложити 2,2 милиона КМ.