latinica  ћирилица
14/06/2018 |  11:27 | Аутор: СРНА

Рајилићева очекује усвајање Закона о заштити жртава ратне тортуре

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изразила је очекивање да ће на наредној сједници Народне скупштине Српске бити усвојен Приједлог закона о заштити жртава ратне тортуре, којим ће бити обухваћено више од 600 жена чланица овог Удружења.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Рајилићева је рекла да овај приједлог закона предвиђа бројна права женама жртвама рата, а која се прије свега односе на редовно мјесечно примање, те могућуности бањског лијечења, правне помоћи, самозапошљавања и повластице приликом лијечења.

- Много тога што до сада нисмо имали, биће омогућено доношењем овог законског рјешења у Народној скупштини Републике Српске - истакла је Рајилићева.

Рајилићева је најавила да ће Удружење у петак, 15. јуна, у Лакташима организовати тродневну рехабилитацију за 40 својих чланица.

- Рехабилитација је замишљена више као скуп на којем ће жене бити упознате о Приједлогу закона о заштити жртава ратне тортуре, те о пријавама и попуњавањима формулара на терену ради остваривања права из овог закона - рекла је Рајилићева.

Она је додала да ће рехабилитација бити одржана у хотелу Сан у Лакташима.

Народна скупштина Републике Српске разматраће 19. јуна на редовној сједници Приједлог закона о заштити жртава ратне тортуре.