latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:02 | Аутор: СРНА

Из амбасада СФРЈ нестало више од 140 вриједних умјетничких дјела

Из амбасада, конзулата и резиденција бивше Југославије нестало је више од 140 вриједних умјетничких дјела, а одговор у вези са њиховим нестанком Србија ће затражити путем Интерпола, изјавио је српски представник у Мјешовитој комисији за сукцесију Вељко Одаловић.
Вељко Одаловић (Фото: Медија центар Београд) -
Вељко Одаловић (Фото: Медија центар Београд)

Одаловић је увјерен да се дио ове богате умјетничке баштине, коју су највећим дијелом створили српски сликари, не налази на територији Србије, пишу Вечерње новости.

- Зато и инсистирамо да се у ову акцију укључи међународна криминалистичка полицијска организација - рекао је Одаловић.

Према сазнањима листа, највише дјела - њих четрдесетак - недостаје у Риму, а ријеч је углавном о графикама словеначког умјетника Божидара Јакца, најпознатијег портретисте Јосипа Броза Тита.

Од дјела српских умјетника, у амбасади у Риму недостаје "Девојка са птицом" Миодрага Б. Протића, а неких умјетничких дјела нема у Хагу, Вашингтону, Стокхолму, Цириху, Мексику, Анкари, Бечу и Ослу.

Према наводима листа, недостају и платна Цуце Сокић, Пеђе Милосављевића и Стојана Аралице.

Он је подсјетио да је од 15. септембра 2016. године до 1. новембра 2017. обављена примопредаја дипломатско-конзуларних представништава бивше СФРЈ у Буенос Ајресу, Лими, Сао Паулу, Мексику, Алжиру, Копенхагену, Франкфурту, Штутгарту, Најробију, Тунису, Акри, Каиру, Пјонгјангу, Минхену, Џакарти и Бразилији.

До 2017. године распоређено је 1.416 умјетничких дјела - Србија је добила 791, Хрватска 325, Словенија 194, Македонија 59, а БиХ 47 умјетнина, пише лист.