latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:19 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Радојичић: Бањалука поносна на антифашистичку борбу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Бањалука поносна на антифашистичку борбу и да већ деценијама његује традицију и сјећање на народног хероја Веселина Маслешу.

"Веселин Маслеша је народни херој, интелектуалац, пуиблициста и једно од најпознатијих имена Бањалуке из времена Народноослободилачког рата /НОР/", подсјетио је Радојичић у Бањалуци у обраћању поводом обиљежавања 75 година од погибије народног хероја Веселина Маслеше.

Радојичић је подсјетио да се Маслеша у раној младости приклонио идејама љевице и антифашизма.

"Маслеша је прошао период школовања од Београда, преко Франкфурта до Париза и због свог напредног стајања већ тада је био прво протјеран из Француске за Београд, а затим из Београда назад у Бањалуку", рекао је Радојичић.

Радојичић је додао да је Маслеша био учесник четврте и пете офанзиве у НОБ-у, а погинуо је у бици на Сутјесци.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Бањалуке Раде Џајић рекао је да овај Одбор настоји да одржи традицију НОБ-а на овим просторима.

"Бањалука је била позната као велико жариште КПЈ у оно вријеме, гдје је припадао и Веселин Маслеша", истакао је Џајић у обраћању.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и представници Градског одбора СУБНОР-а положили су вијенац код спомен-плоче у Улици Веселина Маслеше, на кући у којој је рођен ова народни херој.

Српски публициста, новинар и преводилац Веселин Маслеша, народни херој се као гимназијалац укључио у омладински и раднички покрет.

Студирао је права у Загребу, затим економију, социологију и политичке науке у Њемачкој и Француској, одакле је протјеран због политичког рада. По повратку у земљу са Отокаром Кершованијем покренуо је часопис "Нова литература".

У току рата је уређивао "Борбу", "Војно-политички преглед" и "Народно ослобођење", а 1942. је постао члан Извршног одбора АВНОЈ-а.