latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:28 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Гориво у Српској ће коштати од 2,11 до 2,29 КМ

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је данас у Бањалуци да ће гориво у Српској коштати од 2,11 до 2,29 КМ у зависности од регије, дистрибутера и врсте горива.

Глухаковић је изјавио новинарима након сједнице Владе Српске да је дио дистрибутера обећао да ће снизити цијене горива за пет фенинга.

Он је нагласио да ће иницирати заједнички састанак са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем и министром трговине ФБиХ Златаном Вујановићем да би разговарали о рјешењу питања која се односе на цијену горива.

Дистрибутери у Републици Српској размотриће смањење маржи које сад износе 22 фенинга по литру. Неки су се већ одазвали позиву, па ће цијене горива, зависно од регије, бити од 2,11 до 2,29 КМ", рекао је Глухаковић и нагласио да је гориво у Српској и даље најјефтиније у региону.

Он је подсјетио да је гориво у Српској најскупље било 2012. године када је литар коштао 2,62 КМ.

Глухаковић је истакао да у Републици Српској нема монопола и истих цијена горива јер сваки дистрибутер сам одлучује колико ће их снизити, те најавио да ће од дистрибутера из ФБиХ тражити да размотре куповину горива у Рафинерији нафте Брод да би било јефтиније јер га сада набављају у иностранству.

Подсјетио је да Влада Републике Српске у овом случају ради на основу Закона о трговини, Закона о регулисању цијена и уредбе која се односи на ограничавање маржи у промету робе и услуга.

"Ово су три документа на основу којих радимо и можемо да утичемо на одређене цијене производа и услуга у случајевима проглашавања елементарних непогода. Када говоримо о цијенама горива од 2011. до 2018. године, онда је видљиво да је најскупље било крајем 2012. када је литар коштао 2,62 КМ. Како је падала цијена барела нафте на свјетском тржишту, тако су и цијене горива смањиване. Сада је цијена барела 74 долара, а цијена горива 2,01 КМ", каже Глухаковић и напомиње да ће Влада пратити кретање цијена горива на домаћем и свјетском тржишту.

Навео је да је разговарао данас са дистрибутерима, али и превозницима да би се сагледало са каквим се проблемима суочавају.

"Када је ријеч о превозницима они саобраћај заустављају само на четири мјеста у Српској - Бањалуци, Мркоњић Граду, Приједору и Градишци. Зашто то раде, не знам, а мене и Владу то не треба да интересује. Нажалост, то ради неко ко је добио превозна средства од Владе и Робних резерви и није коректно да има овакав однос и не гледа интерес друштва и грађана", истакао је Глухаковић.

Говорећи о извозу шумских дрвних сортимената, Глухаковић каже да ће се покушати још једном да ниво БиХ забрани извоз.

Повезане вијести:
Појефтињење горива у Републици Српској.