latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:51 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Мектић: Ако остале државе затворе границе мигрантима, и БиХ ће

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да БиХ није одговорна за мигрантску кризу, него је њена жртва, и да ће ако друге државе, како најављују, затворе границе, то учинити и БиХ.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Мектић је истакао да ће од понедјељка додатне полицијске снаге из Министарства унутрашњих послова Републике Српске и дистрикта Брчко бити упућене као помоћ Граничној полицији БиХ.

Он је изјавио данас у Сарајеву да је до сада у БиХ регистровано 6.513 незаконитих миграната, од којих је 5.887 исказало намјеру да затражи азил, док је њих 611 поднијело такав захтјев, али још ниједном није одобрен.

- И даље још ниједном мигранту није одобрен азил у БиХ - рекао је Мектић новинарима након редовне сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ је по споразуму о реадмисији из Хрватске прихватила 292 лица, док је 571 мигрант из БиХ враћен у друге државе по истом основу.

Он појашњава да се мигранти у БиХ налазе искључиво у транзиту према европским државама, а да захтјеве за азил подносе само због легализације привременог боравка.

Мектић је истакао "да нема ни драстичног нити алармантног повећања броја миграната".

- Многи желе да од миграција направе проблем у БиХ, али ми ефикасно управљамо овим процесом - навео је он.

Министар безбједности БиХ најавио је да ће у понедјељак имати састанак у Бриселу гдје ће представити резултате рада Штаба и поднијети информацију у вези са бројем, кретањем и боравком миграната у БиХ.

Мектић је рекао да се и даље чврсто залаже да мигрантска криза мора бити ријешена на њеном исходишту, на њеном извору.

Он је најавио и могућност организовања донаторске конференције на нивоу амбасада у БиХ, које су изразиле жељу да помогну БиХ у рјешавању мигрантске кризе.

Мектић је указао на чињеницу да су кријумчари мигрантима велики проблем за све државе у региону и да борба против њих мора бити организована на регионалном и оперативном нивоу.

Он је потврдио да је против Здравка Мамића, осуђеног за финансисјке малверзације у Хрватској, а који се налази у БиХ, издата међународна потјерница и да ће он, уколико се добровољно не преда, бити приведен у Суд БиХ.