latinica  ћирилица
14/06/2018 |  14:10 ⇒ 14:16 | Аутор: РТС

Свјетски шампиони стигли у Србију

Репрезентација Србије у баскету вратила се са Свјетског првенства које је одржано у Манили, на којем су освојили злато.
Баскет репрезентација Србије - Фото: РТС
Баскет репрезентација СрбијеФото: РТС

Предсједник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић честитао је баскеташима, који су играли у саставу Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Стефан Стојачић, на великом успјеху на Филипинима.

- Кошаркашки савез Србије и цијела нација поносни су што српски баскеташи трећи пут у низу постали шампиони свијета. Поново су најбољи на планети, пратио сам их, разговарали смо често током турнира. На прави начин су представили Србију. Није било лако и поносан сам на њих, као и цијела нација - рекао је Даниловић у Кући кошарке.

Према његовим ријечима, КСС је значајно подигао баскет у земљи и само у овој години организовао преко 40 турнира.

- Баскет је олимпијски спорт, озбиљна ствар и желим им да наставе са одличним резултатима - додао је Даниловић. 

Најкориснији играч турнира Душан Домовић Булут истакао је учинак новајлије у саставу Стефана Стојачића.

- Стефан нам је донио неопходну жељу и агресивност, што нам је фалило. Тешко му је било да се уклопи, али је био превага у неким утакмицама. Желимо да останемо најбољи - рекао је Домовић Булут.

Стојачић је подсјетио да је имао пуно успона и падова у каријери и да му је драго што је постао првак свијета и у баскету.

- Каријера ми је ишла "горе-дољ"', освајао сам златне медаље у кошарци, потом имао и паузу, а сада сам направио успјех и са баскеташима, као да сањам. Велика ми је част што сам дио тима који је популаризовао баскет. У Србији се игра најбољи баскет - поручио је Стојачић.

Неизбјежно питање за Дејана Мајсторовића било је да опише побједнички кош у полуфиналу против Пољске.

- Помислио сам само "Помози Боже"... имао сам много среће, а и вјеровао сам. Рекао сам Булуту да ћу да ријешим -  навео је он.

Њихов саиграч Марко Савић додао је да се прибојавао дуела у групној фази са Холандијом, екипом коју је репрезентација Србије савладала и у финалу.

Чак четири пута, на пет турнира, су српски баскеташи били свјетски шампиони, па ће титулу бранити и наредне године у Амстердаму.